СЬОМГА УЕЛИНГТЪН
Сьомга Уелингтън е вариант на популярното в Англия Телешко Уелингтън.
Някои теоритици предполагат,че то е кръстено на името на Артър Уелси,първият дук на Уелингтън,повече известен като херцог на Уелингтън воювал срущу Наполеон в Испания.
Каква е точно връзката на херцога с известното ястие не се споменава.
Сьомгата приготвяна по подобна технология съдържа пълнеж от спанак и подправки , завити заедно със нея в бутер тесто.
Има множество рецепти за приготвянето на този деликатес,но аз предпочетох да направя своя интерпретация.
ПРОДУКТИ
350 гр. филе ат сьомга
1 пакет охадено бутер тесто
За плънката
200 гр. лапад
100 гр.топено сирене
1 вр.зелен лук
50.мл.бяло вино
2с.л.тиквено олио
мента, черен пипер,подправка за риба и чесън
1 жълтък за намазване на тестото
ПРИГОТВЯНЕ
1. Най-напред се подправя рибата. Разделих я на 2 парчета.
2. Поръсва се с черен пипер и подправка за риба и се намазва с чесън.
3. Плънката се приготвя като лукът се нарязва и задушава в зехтина за 5 минути.
4. Прибавя се нарязаният лапад и се разбърква с лука. Задушава се 2 минути.
5. Добавя се топеното сирене и се разбърква. 6. Полива се с виното и се остава да се сготви за още 2 минути. Слага се и 1с.л.лимонов сок. Накрая се добавя и ментата.
8. Отгоре се поставят парчетата сьомга.
9. Завива се с тестото по дължина.
12. Правят се разрези по дължина и ширина.
С,фурна върху хартия за печене.
При необходимост се покрива с алуминиево фолио.
Коментари
Публикуване на коментар