СЬОМГА УЕЛИНГТЪН


Сьомга Уелингтън е вариант на популярното в Англия Телешко Уелингтън. 



Някои теоритици предполагат,че то е кръстено на името на Артър Уелси,първият дук на Уелингтън,повече известен като херцог  на Уелингтън воювал срущу Наполеон в Испания.

Каква е точно връзката на херцога с известното ястие не се споменава.

Сьомгата приготвяна по подобна технология съдържа пълнеж от спанак и подправки , завити заедно със  нея в бутер тесто.
Има множество рецепти за приготвянето на този деликатес,но аз предпочетох да направя своя интерпретация. 

ПРОДУКТИ

350 гр. филе ат сьомга
1 пакет охадено бутер тесто

За плънката
200 гр. лапад
100 гр.топено сирене
1 вр.зелен лук
50.мл.бяло вино
2с.л.тиквено олио
мента, черен пипер,подправка за риба и чесън
1 жълтък за намазване на тестото

ПРИГОТВЯНЕ


1. Най-напред се подправя рибата. Разделих я на 2 парчета. 
2. Поръсва се с черен пипер и подправка за риба и се намазва с чесън. 
3. Плънката се приготвя като лукът се нарязва и задушава в зехтина за 5 минути.
 4. Прибавя се нарязаният лапад и се разбърква с лука. Задушава се 2 минути.
5. Добавя се топеното сирене и се разбърква. 
6. Полива се с виното и се остава да се сготви за още 2 минути. Слага се и 1с.л.лимонов сок. Накрая се добавя и ментата.


7. Бутер тестого се разделя на две и върху всяка част се слага от плънката.


8. Отгоре се поставят парчетата сьомга.


9. Завива се с тестото по дължина.

10.  И по ширина на тестото.


11.Обръща се и се намазва с жълтък.

12. Правят се разрези по дължина и ширина.


13. Пече се 30 минути на загрята на 220 °
С,фурна върху хартия за печене. 
При необходимост се покрива с алуминиево фолио.


14. Поднася се със салата по желание.


 ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации