ЗЕЛЕНА САЛАТА В НИКУЛДЕНСКА ПИТКА-РИБКА
Никулден празнуват не само имениците,но и всяко българско семейство.
На трапезата основното ястие е рибно. А в много случаи ястията наподобяват риба.
Такива могат да бъдат питката или завитата в тесто риба, която се оформя като такава от самото тесто.
Тази година дълго преди празника обмислях как да направя питката и реших в последния момент да направя питка риба с отвор в средата, в който да поставя салата. Може да се поставят и други други неща-маслини,люти чушки,дори и туршия.Трапезата е постна според християнската църква и затова не може да се поставят там сирена или колбаси.
Аз избрах да поставя зелена салата.
Идеята за отвора в средата на питката ми хрумна спонтанно и реших да я осъществя и защото ние не ядем много питки и така тестото щеше да е по-малко
А и красиво се получава.
В движение обмислих как да направя отвора в средата. Намерих подходяща купичка и с помощта и изрязах тестото в средата и там поставих купичката, за да не се деформира отвора по време на печене.
От изрязаното тесто ще направя нещо друго-мекици за закуска на съпруга.
Всичко замислено се осъществи благополучно. Само устата на рибката е много малка и почти не се забелязва. Но това не е проблем.
И така ето как направих тази симпатична тестена купичка за салата
ПРОДУКТИ
250 гр. брашно
125 гр.кисело мляко
1 белтък
1 жълтък за намазване на питката
1/2 ч.л.сол
50 мл.зехтин
4 гр.суха мая
ПРИГОТВЯНЕ
3. Омесва се средно меко тесто, което се поставя в найлонов плик и в тенджерка да втаса. Във фурната на 50 °С става за 25 минути.
5. Прегъва се. Двата края се хващат с ръце и се изтеглят надолу.
7. Краищата се оформят като перки с вилица.
8. С помощта на купичка, се изрязва отвор в средата. Тестото се отстранява. Купичката се завива във фолио и се слага в изрязаната част.
Коментари
Публикуване на коментар