НАДИПЛЕНИ БАКЛАВИЧКИ С ШАМФЪСТЪК, ОРЕХИ И КОКОС
Тази година ще се почерпим с баклава и за 48 годишнината от сватбата ни със съпруга ми.
Не е нещо специално, класическа баклава, но с интересно оформяне. Точно такава баклава публикува Йоланда Делибозова преди няколко дни. Хареса ми модела и рецептата и се доверих като този път почти нищо не съм променяла, както имам навик да правя с множество рецепти.
Единствено прибавих кокос към пълнежа. Корите ми бяха турски и много тънки и затова вместо 6 сложих 10 кори и така се увеличиха и бройките на баклавата.
Получи се невероятно вкусна и добре изглеждаща баклава.
ПРОДУКТИ
1. Орехите и шамфъстъкът се смилат. Прибавят се кокосовите стърготини и всичко се смесва с маслото, за да се обединят продуктите.
6-7 кори ако са по-дебели
10 кори ако са много тънки
120 гр. краве масло
купичка с вода за навлажняване на пръстите при притискане на краищата
За плънката
100 гр. орехи
70 гр.шамфъстък
30 гр. кокосови стърготини
20 гр.кокосово масло/може и краве/
За сиропа
400 гр. захар
300 гр.вода
кора и сок от 1/2 лимон
ванилия
ПРИГОТВЯНЕ
За да се разбере по-добре оформянето на баклавичките в края на публикацията има линк към оригиналната рецепта и клипче.
4. Взима се една лента прегъната на две и се намазват с масло и двете страни.
8. Обръща се върху рулото.
9. С потопени във вода пръсти се притискат двата края.
11. Намазват се с останалото масло.
14. Оставя се да се охлади, да е леко топъл.
18. Поръсва се със смлян шамфъстък и кокос
Да се почерпим за празника!
ДОБЪР АПЕТИТ!
https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0/%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D1%88%D0%B0%D0%BC%D1%84%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA
Коментари
Публикуване на коментар