Тази година реших да направя още един вид баклавички.
Точно в навечерието на нашата годишнина от сватбата.
Хареса ми идеята към класическата плънка да се прибави и крем сирене . Рецептата е за Филаделфия,но може да се използва и Маскарпоне. Този необичаен вкус на сладко и солено, ако се направи с Филаделфия изглеждаше странен, но все пак реших да опитам.
Въпреки скептицизмът на съпруга, аз рискувах,но не съжалявам, защото баклавичките се оказаха много, много вкусни.
Рецептата за баклавички с Филаделфия публикува Таня Донева. Много ми хареса.
Този модел на оформяне ми е познат. Правила съм доста банички, щрудел, дори кроасани направени по този начин.
Отделих 8 кори от Сърбянка и направих баклавичките.
Доволна съм от резултата. Аз използвах не само фамфъстък, но и орехи.
Само допуснах малка грешка. Като розтопявах маслото се отклоних за момент и маслото образува малко тъмна утайка. Забелязах го когато баклавичките се изпекоха.
Това не се отрази на вкуса, само на външния вид. Но това не е голяма беда.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
8-10 кори за баава
100 гр. краве масло
За плънката
200 гр.шамфъстък и орехи смляни
250 гр.крема сирене
3ч.л. грис
За сиропа
1ч.ч. вода
1 и 1/2ч.ч.захар
1/2лимонов сок и кора от лимон
ванилия
ПРИГОТВЯНЕ
1.Крем сиренето се смесва с гриса и се разбърква.
2. Кората се нагъва като хармоника по дължина. Двата края се се свеждат надолу както се вижда на изображението.
3.Отгоре се поставят 2 с.л. от ядките и крем сиренето./по 1 с.л./
4. Загръща се малко с краищата и се навива като се започне от долу до горе. Обръща се. Образува се красива форма.
5. Всичко се повтаря докато се свършат корите. Общо 8 броя баклавички.
6. Тавичката, в която ще се пекат се намазва с масло.
7. Подреждат се баклавичките и обилно се намазват с разтопеното масло.
8. Пече се на 180°С около 30 минути
9. Охлажда се.
10. Продуктите за сиропа без лимоновият сок се поставят в подходящ съд и сместа се вари 5-6минути. Прибавя се лимоновият сок.
11. Баклавичките се заливат с горещия сироп и тавичката се завива с фолио.
12. Когато сиропът попие се поръсва смлян шамфъстък и кокос.
13.Сега вече може да се почерпим за празника.
14. Да ни е честита годишнината!
https://donevatania.com/2022/12/%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D1%81-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%88%D0%B0%D0%BC%D1%84%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA/
Коментари
Публикуване на коментар