ПИТКА С ПЛЕТЕНИ МОТИВИ ЗА 24 МАЙ
В последствие видях тази идея вложена за направа на питка от Ваня Джорджевич. Реших да направя нещо подобно за 24 май.
Естествено не можах да я направя като конструкция като Ваня Джорджевич, защото оформянето на питки/не омесването/не е силната ми страна. Винаги в тези случаи казвам,че имам две леви ръце за конструкции на тестени изделия за разлика от сладкарството.
Но какво да се прави,човек не би могъл да прави всичко безупречно.
Все пак направих питката, даже мисля,че се получи доста добре. Не съм следвала стриктно рецептата на Ваня Джорджевич. Прясното мляко замених с кисело мляко,сухата мая със свежа.
Маслото комбинирах с маргарин и ги втрих на два пъти в тестото.
Тавата ми беше по-малка и не можаха да се поберат 7 фигури а 6 фигури. Но и така се получи много добре.
За да придобие празничен вид гарнирах питката с мотиви от фондан.
Стана красива. И по аромата си личеше,че и вкусът е отличен. Предстои да се опита.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
500 гр.брашно
1ч.л. сол
35 гр. краве масло
35 гр. маргарин
1 яйце и 1 белтък
За закваската
20 гр.мая
1 ч.л. захар
4 с.л.брашно
50 мл.вода
35 гр. краве масло
35 гр. маргарин
1 яйце и 1 белтък
250 гр. кисело мляко
За глазиране
2 жълтъка и 2 с.л.олио
Плънка
60 гр сирене наронено
60гр. настърган кашкавал
ПРИГОТВЯНЕ
1. Най-напред се активира маята с посочените продукти.
4. Втриват се в тестото на няколко пъти
.
6. Слага се във включена преди замесването на 50°С температура фурна, която се изключва.
7. Тестото втасва около 20 минути.
9. Топчетата се покриват за 10 минути.
11. Всяко топче се разточва на правоъгълник 20 см/16 см.
12. Откъм дължината се слага от сиренето и кашкавала и се прегъва. Притиска се с пръсти.
17. Поставя се в тавата върху хартия за печене /на 1см от ръба на тавата/.
19. По-малкото от останалите две топчета се разделя на 6 малки топчета, които се слагат в средата на всяка фигура.
20. Останалото топче се слага в средата на питката и се сплесква малко с длан.
21. Питката се покрива и се оставя да втаса 20 минути.
23. Когато питката се зачерви достатъчно се покрива с алуминиево фолио и се пече още 15 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар