ПИТКА С ПЛЕТЕНИ МОТИВИ ЗА 24 МАЙ


Мотивите за тази питка видях най-напред в сайтове на руски кулинарки. Там правиха кифлички сплетени по този начин. Хареса ми идеята.

В последствие видях тази идея вложена за направа на питка от Ваня Джорджевич.  Реших да направя нещо подобно за 24 май.

Естествено не можах да я направя като конструкция като Ваня Джорджевич, защото оформянето на питки/не омесването/не е силната ми страна. Винаги в тези случаи казвам,че имам две леви ръце за конструкции на тестени изделия за разлика от сладкарството.

Но какво да се прави,човек не би могъл да прави всичко безупречно.

Все пак направих питката, даже мисля,че се получи доста добре. Не съм следвала стриктно рецептата на Ваня Джорджевич. Прясното мляко замених с кисело мляко,сухата мая със свежа. 

Маслото комбинирах с маргарин и ги втрих на два пъти в тестото.

Тавата ми беше по-малка и не можаха да се поберат 7 фигури а 6 фигури. Но и така се получи много добре. 

За да придобие празничен вид гарнирах питката с мотиви от фондан.

Стана красива. И по аромата си личеше,че и вкусът е отличен. Предстои да се опита.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

500 гр.брашно

1ч.л. сол

35 гр. краве масло

35 гр. маргарин

1 яйце и 1 белтък

За закваската

20 гр.мая

1 ч.л. захар

4 с.л.брашно 

50  мл.вода

35 гр. краве масло

35 гр. маргарин

1 яйце и 1 белтък

250 гр. кисело мляко

За глазиране

2 жълтъка и 2 с.л.олио

Плънка

60 гр сирене наронено

60гр. настърган кашкавал

ПРИГОТВЯНЕ


1. Най-напред се активира маята с посочените продукти.




2. Брашното се пресява. Прибавя се солта, киселото мляко, яйцата и активираната мая.



2. Омесва се умерено меко тесто,което се оставя да престои 10 минути.



3. Маслото и маргаринът се смесват. 

4. Втриват се в тестото на няколко пъти

.


5. Готовото тесто се слага в найлонов плик и в тенджера.

6. Слага се във включена преди замесването на 50°С температура фурна, която се изключва. 

7. Тестото втасва около 20 минути.



8. Тестото се разделя на 6 топчета по 117 гр., едно топче 120гр.,и 1 топче от 240 гр.

9. Топчетата се покриват за 10 минути.



10. Най-напред се сплитат 6-те топчета.

11. Всяко топче се разточва на правоъгълник 20 см/16 см.

12. Откъм дължината се слага от сиренето и кашкавала и се прегъва. Притиска се с пръсти.


13. Пак по дължина тестото се разрязва на ленти.



14.Втората лента от дясно на ляво се прехвърля върху първата. Последната се прехвърля над плънката и се помушва отдолу. 

15. Следващата лента се прехвърля върху втората и последната се прехвърля и подмушва по същия начин.


16. Така се плете до получаване на сплетен правоъгълник,който се прегъва до получаване на фигурата на изображението. Мястото на сплитането остава отгоре. 

17. Поставя се в тавата върху хартия за печене /на 1см от ръба на тавата/.



18. Така се  разточват и сплитат и останалите 5 топчета.

19. По-малкото от останалите две топчета се разделя на 6 малки топчета, които се слагат в средата на всяка фигура.

20. Останалото топче се слага в средата на питката и се сплесква малко с длан.

21. Питката се покрива и се оставя да втаса 20 минути.



22. Глазира се с жълтъците и олиото и се поставя в студена фурна,която се включва на 160°С за 15 минути.

23.  Когато питката се зачерви достатъчно се покрива с алуминиево фолио и се пече още 15 минути.



24. Когато се охлади се изважда от тавата и се гарнира с фигурки от фондан за празника.


 ДОБЪР АПЕТИТ!


Източник

Коментари

Популярни публикации