ВИТИ БАКЛАВИЧКИ С ОРЕХИ,ШАМФЪСТЪК И КОКОС


Отдавна се канех да направя тези вкусни и красиви баклавички. Гледах турско клипче и начина на оформяне ми хареса.
Преди няколко дни съпругът ми пожела да направя баклава и аз извадих корите, които бях купила. Не бяха много еластични. Късаха се на места, но все пак успях. Рецептата от клипчето не разбрах, но аз си имам свои мерки и приложих тях. Реших да използвам три вида плънка- орехи,шамфъстък и кокос и не сбърках,защото се получи много вкусна и ароматна баклава.
Споделям рецептата

ПРОДУКТИ

14 листа кори за баклава
150 гр. краве масло
4 с.л.олио
150 гр.едро смляни орехи

70г. смлян шамфъстък

50 гр.кокосови стърготини

За сиропа

2.5 ч.ч. захар
2 п. ванилиева захар
2,5 ч.ч. вода
1 ампула ванилия

1 лимон с кората

ПРИГОТВЯНЕ

1 Приготвя се  плънката и се разтопява маслото, към което се прибавя олиото.




2. Разгъва  се една кора. Маже се с мазнина обилно.


3. Кората се сгъва и отгоре се разпределя от орехите, шамфъстъкът и кокоса.


4. Единият край на кората по дължина се прехвърля към средата. Маже се с мазнина.


5. Другият край също се прехвърля към средата.  Маже се с мазнина.Получава се руло, което се хваща с двете ръце и отново се сгъва по дължина.


6. Навива се на охлюв.


7. Така се оформят и останалите кори. Тавата се подмазва и там се подреждат баклавичките. Останалата мазнина се намазва отгоре върху тях


8. Пече са на 180°С. около 30 минути.


9. Баклавичките се охлаждат и през това вриме се сварява сиропа от 2 ч.ч.вода и 1,5 ч.ч. захар. Кората на лимона се слага в сместа. 
Сиропът се вари 10 минути. Слага се сока от 3/4 от лимона и се залива баклавата.  Покрива се с алуминиево фолио и така баклавата престоява до другия ден. Сутринта се сварява по-гъст  сироп 1ч.ч.захар с 1/2ч.ч.вода и сока от  1/4 лимон . 
10. Баклавичките се подреждат в подходяща чиния и се поливат отгоре с по 1с.л от сиропа.



11. Гарнират се с орехи,кокос и шамфъстък.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации