ПТИЧИ ГНЕЗДА ВЪРХУ КАНАПЕ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ В ХАРТИЕНИ ЛАДИЙКИ


Една идея за печиво в хартия за печене, оформена по подходящ начин. 

Когато видях това интересно предложение в Тик Ток, много ми хареса. Само че там беше пилешко месо върху зеленчуци в хартиена ладийка.

Аз обаче реших да изпека нещо различно птичи гнезда от кайма върху зеленчуци. Освен това и топингът ми е различен. Там беше гъста смес от подправки, в която се потопяваше месото. А останалото се поставяше в зеленчуците.

Аз реших да направя по-рядък топинг, с който залях зеленчуците и намазах вътрешната част на гнездото.

Кашкавалът сложих по края на ладийката върху зеленчуците. 

Реших да не слагам яйцата веднага в каймата, а по-късно. До това време вътре бях поставила топка от алуминиево фолио, което престоя 15 минути до леко запичане на каймата. След това сложих яйцата и така те не се препекоха.

Споделям рецептата, която е моя импровизация.

ПРОДУКТИ/ за две порции/

400 гр.кайма

1 смляна глава лук

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л.кимион

4-5 стърка копър

50 мл.червено вино

вегета

2 яйца

За топинга

30 гр. разтопено масло

1ч.л.заквасена сметана

1/2 ч.л. горчица

1/2ч.л вегета

1/2 ч.л.червен пушен пипер

Зеленчуци

1 тиквичка

1 зелена чушка

1 гл. кромид!

1 сварен морков

60 гр.кашкавал

И още

2 листчета хартия за печене

подходящ конец

лист алуминиево фолио оформено като две топчета.

ПРИГОТВЯНЕ

1. Каймата се овкусява и се оставя да престои в хладилника докато се приготвят продуктите.



2. Хубаво е хартията да е разрязана на малки листчета, а не на руло. Но това зависи от производителя на хартията. Но и да не е разрязана може да се отреже според предпочитанието. За да се оформи ладийката от двете дълги страни се правят плисета или хармоники. 



3. Завързват се  двата края откъм ширината с конците. 

4. Така се образува  ладийката, в която ще се сложат продуктите.



5. Приготвя се топинга като маслото се разтопява и се прибавят и останалите продукти. С тази смес се овкусяват нарязаните зеленчуци и вътрешната част на гнездото от кайма.



6. Във всяка ладийка се слагат зеленчуци.


7.  Каймата се оформя на две елипси с отвори, в които се слагат две топчета от алуминиево фолио. Около тях каймата се намазва с белтък, за да не се напука при печене.

8. Ладийките се слагат в загрята на 200°С фурна и се пекат 15 минути.


9. Изваждат се топчетата фолио и  се  слагат яйцата. По един жълтък и се разпределя в двете белтъкът на едното.

10 Кашкавалът се настъргва и се слага около зеленцуците от всички страни. Не се слага върху яйцата.




11. Пече се още 10 минути или докато се стегнат яйцата.





12. Може да се поднесе със салата.



13. И със студена бира или друго питие.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации