КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ С ЖЕЛИРАЩА ЗАХАР


 
Миналата година правих  конфитюр от различни плодове с желираща захар. Останах много доволна от технологията указана в упътването на пакета желираща захар. Съотношението между плод - захар беше 2:1. 




Тази година реших да направя конфитюр от домашните ягоди и използвах същата захар.

Сега  промених моменти от технологията,защото ягодите първите, които набрах от градината, бяха твърди и при нарязването не пуснаха сок и затова ги оставих така нарязани да пренощуват.

Направих конфитюр от 1 кг. почистени от дръжките ягоди и 500 гр. желираща захар.
При престояването през нощта със захарта плодовете пуснаха доста сок и след като ги сварих се 
получи чудесен конфитюр.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

1 кг. почистени ягоди

500 гр.желираща захар 2:1
ванилия по желание/не слагах/

ПРИГОТВЯНЕ



1. Част от ягодите/1/3/ се пасират с пресата за картофи.



2.  Останалите ягоди се нарязвват на филийки.




3. . Посипват се със захарта и се слагат  при пасираните ягоди в тенджерата,в която ще се вари конфитюра.




4. Сместа престоява до сутринта. Захарта се е разтопила и има много сок.



5. Слага се на котлона и се загрява на 6 от 9 степени.




6. Когато сместа заври се събира пяната, която веднага се образува.


7. Оставя се да ври 4-6  минути и това е всичко.



8. Бурканите се затоплят във фурната на 50 °.



8. Конфитюрът се насипва веднага в топлите буркани,затваря се и се обръща върху капачката. 



9. Конфитюрът е готов. Този е от последното бурканче,което не се напълни до горе. Като "габровка" не изхвърлих пяната, сложих я там.😉😄


Когато конфитюрът се охлади, бурканчетата се опаковат и етикират.

ДОБЪР АПЕТИТ!




Коментари

Популярни публикации