КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ С ЖЕЛИРАЩА ЗАХАР
Миналата година правих конфитюр от различни плодове с желираща захар. Останах много доволна от технологията указана в упътването на пакета желираща захар. Съотношението между плод - захар беше 2:1.
Тази година реших да направя конфитюр от домашните ягоди и използвах същата захар.
Сега промених моменти от технологията,защото ягодите първите, които набрах от градината, бяха твърди и при нарязването не пуснаха сок и затова ги оставих така нарязани да пренощуват.
Направих конфитюр от 1 кг. почистени от дръжките ягоди и 500 гр. желираща захар.
При престояването през нощта със захарта плодовете пуснаха доста сок и след като ги сварих се
получи чудесен конфитюр.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
1 кг. почистени ягоди
500 гр.желираща захар 2:1
ванилия по желание/не слагах/
ПРИГОТВЯНЕ
1. Част от ягодите/1/3/ се пасират с пресата за картофи.
2. Останалите ягоди се нарязвват на филийки.
3. . Посипват се със захарта и се слагат при пасираните ягоди в тенджерата,в която ще се вари конфитюра.
4. Сместа престоява до сутринта. Захарта се е разтопила и има много сок.
5. Слага се на котлона и се загрява на 6 от 9 степени.
6. Когато сместа заври се събира пяната, която веднага се образува.
7. Оставя се да ври 4-6 минути и това е всичко.
8. Бурканите се затоплят във фурната на 50 °.
8. Конфитюрът се насипва веднага в топлите буркани,затваря се и се обръща върху капачката.
9. Конфитюрът е готов. Този е от последното бурканче,което не се напълни до горе. Като "габровка" не изхвърлих пяната, сложих я там.😉😄
Когато конфитюрът се охлади, бурканчетата се опаковат и етикират.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар