ХЛЕБЧЕТА ОТ МНОГОЗЪРНЕСТО БРАШНО



Когато реших да направя хляб/крайно време беше/, потърсих информация за различни технологии и комбинации на продукти.Оказа,че нета изобилства от такава информация. Попрочетох някои неща тук-там и така попаднах на блога на Мария.  "Fait Maison" Впечатлиха ме познанията на тази жена за технологии и типологии в подготовка измесване и печене на хляб. Реших да опитам със симпатичните хлебчета наречени от авторката "Златни хлебчета" , заради приятния златист цвят и форма наподобяваща лъчи. Но онова,което най вече грабна вниманието ми беше впечатляващата техника за печене на хляб на водна пара. 




Според Мария тази технология на печене позволява хляба да придобие не само хрупкава коричка отвън , но и да придобие мекота и пухкавост отвътре. 
Първият път направих хлебчетата като почти стриктно спазих съотношението на продуктите,с изключение на това , че увеличих водата ,което е нормално при използване на различни брашна.Аз пробвах многозърнесто брашно на Мелко-готов микс със семена.Освен това изгледах няколко клипчета за месене на тесто. Изключих обичайната технология включваща "биене" на тесто и се получи еластично и доста пухкаво тесто. Начинът на сгъване на хлебчетото позволява да се слага и плънка.Аз избрах сирене Крема и маслини нарязани на дребно. Направих разрези, посипах с брашно част от хлебчетата и поръсих със семена другите.




Когато хлебчетата втасаха добре и се изпекоха, за момент заради по - матовия цвят и твърдост на коричката,сякаш се усъмних,че ще станат за ядене.Помислих си,че в крайна сметка кучето ни Рекс, добре ще си похапне от моите хлебчета . Но явно горкия ни величествен дратхар нямаше късмет. След като постояха и се охладиха хлебчетата сякаш започнаха да "се усмихват закачливо", а в цялата стая се носеше аромата на топъл хляб, сякаш изпечен в стара пекарна.



Отвън наистина бяха с хрупкава коричка, а отвътре както се вижда по-долу невероятно мека и пухкава структура.



Вторият път направих двойна доза от същите хлебчета но вече по-смело боравих с технологията.Внесох някои промени в рецептата , а и брашното ми беше само бяло. Използвах нов начин на оформяне на хлебчетата с помощта на уреда ми за релефно изображение върху тесто.





Направих и още една разновидност- продълговат хляб , изпечен във форма за терин.



И сега най-важното рецептата и стъпките на приготвяне на хляба.


Продукти

Първи път на приготвяне на хлебчетата:
  • 300гр.  многозърнесто брашно
  • 200мл. пресно мляко/50%  от него е вода/
  • 1/2ч.л сол; на върха на ножа захар
  • 1/2пакет суха мая от 7 грама
  • Плънка: 1/2пакет сирене крема, 100гр. маслини без костилки
  • Прясно мляко за намазване на хлебчетата 
  • Поръска: семена ,бяло брашно 


За вторите хлебчета

  • 600гр бяло брашно
  • 360мл. мляко и вода по 50%
  • 1 п./от 7 гр. /суха мая за хляб
  • 1ч.л. сол и 1/2ч.л. захар
  • 1 жълтък 
  • 1 с.л.олио за намазване на хлебчетата
  • За поръска: семена от чия и нигела



Приготвяне



Към сухите съставки брашно мая и сол се прибавя постепенно посочената течност и се замесва еластично тесто,което се покрива с фолио и кърпа за да втаса.Когато тестото увеличи обема си два пъти се изважда и се подготвя за разточване. Оставя се за 5 минути да почине и се разточва на кръгла кора.


Разделя се на четири триъгълника.


Всеки триъгълник се украсява с релефи с помощта на уред. Може да се направят нарези с нож в същата посока.


По желание може да се сложи плънка.


Хлебчетата се завиват като кифлички.Може тестото да се раздели на отделни къстчета, които се разточват на елипса и се навиват като рогчета.
Друга разновидност е правоъгълен хляб изпечен във форма на терин.
Тестото за това хлебче не  се разточва а леко се разтегля на дължина колкото е тази на формата.На ширина също леко се разтегля.Навива се като тестото се притиска леко с ръка нарътре, докато се навие цялото.С точилка в средата се прави вдлъбнатина. Оформят се 5-6 малки топчета от друго тесто и се поставят във вдлъбнатината. Получава се нещо като хлебче бриош, с разликата, че при бриош топчето е едно.
Оставя се хлебчето да втаса още 30 минути. Намазва се с жълтък и се пече в загрята фурна на 200°C. Температурата се намалява на 160°C около 30минути.Тавичката с вода е огнеупорни и се слага в студена фурна. Когато температурата стане достатъчно висока течността започва да се изпарява. Включва се и вентилатор.


Изпечените хлебчета се поставят върху скара, за да се охладят.



Когато хляба се охлади може да се разчупи. Много е апетитен и ароматен.


На другия ден голямото хлебче се нарязва на филии.
Релефните хлебчета могат да се оформят и като сандвичи.


Може да се консумира със сирене или колбаси.


Или със сладко.



Както и да се консумира това хлебно вълшебство, все ще се усеща невероятен вкус и аромат,като изваден от старите фурни хляб. Парата и технологията на приготвяне на тестото са свършили своята работа.

Добър апетит!

Коментари

Популярни публикации