СЛАДКИШ ШЕХЕРЕЗАДА



Преди време в Интернет пространството видях в хърватски и български сайтове рецепти за торта носеща името Шехерезада.


Неволно си спомних познатите от детствоето ми "Приказки на  Шехерезада". Пъстрота и романтика, загадъчност и нестихващ калейдоскоп от интересни истории.
Искаше ми се са разбера защо една бяла бисквитена торта в правоъгълна форма носи име , което се  свърза с толкова голяма пъстрота на багри и форми,типични за познатите ни приказки.
Но така и не достигнах до автора на това кулинарно творение , а само до една разпространяваща се рецепта, с едно и също съдържание и форма, но на места с различен аранжимент. 
Дълго мислех как  може да се придаде  такава форма и съдържание на сладкиш, който да олицетворява поне малко атмосферата на един толкова пъстър и невероятно загадъчен свят.
Оказа се че имам форма за сладкиши, наподобяваща замък. Това улесни до известна степен формирането на идеята за вида на тестото, което ще "населява"крепостните стени на замъка и празното пространство в средата, което можеше да се запълни с дребни сладки или бонбони. Но основният ми замисъл беше да оцветя тестото и така да внеса пъстрота от багри и вкусове.
Първоначално си мислех да направя замък от козунак, различни дребни сладки от същото тесто и бонбони за пълнеж на пространството. Но после се спрях на френското тесто Бриош
Като вид тесто дава началото на множество варианти- от хляб до най -изтънчени десерти. Опитвах няколко технологии,видях и изделия с  пъстра структура и реших,че точно това ми трябва. Прочетох множество статии за бриош , разгледах и книги, запознах се с технологиите на френски блогъри, до които достигнах с помощта на колежката ми Лили Данаилова-  учител по френски език.Много неща научих от Йоана Петрова - автор на блога "Кулинарно в кухнята на Йоана". 
Концепцията ми беше оформена вече и ми оставаше конкретен повод.
Такъв ми дадоха моите любими ученици от XII клас, и атмосферата която се създаде около 8 март.


Малкото количество захар компенсирах с шоколадовата обвивка както на замъка така и на дребните сладки.
Получи се интересен десерт, който спокойно можеше да се нарече Шехерезада. 
Споделям своето произведение, което посветих на тези прекрасни младежи, с които съвместно общуваме 4 години в необятния свят на философията. 

Продукти





За закваската:

  • 60гр. брашно
  • 20гр. прясна мая/7 гр суха/
  • 2 с. л.захар
  • 120гр. прясно мляко

За тестото
  • 400 гр. брашно
  • 4 яйца
  • 100гр.масло
  • 1/2ч.л. сол


брашно за доизмесване
За оцветяване  на тестото:  4 вида бои за сладки
Плънка: 

  • микс от   печени ядки  
  •                марципан

За облицоване на сладкиша и дребните сладки :
  • 200гр черен шоколад
  •  100гр. бял шоколад
  • Други продукти: шоколадови дражета 
  •                                  дражета с цветна глазура
  •                                  няколко пресни ягоди

Приготвяне




Брашното се пресява със солта.


Закваската се оставя за 30 минути , за да шупне. Прибавят се леко разбитите яйца. Постепенно се добавя брашно и накрая се слага маслото на части като се разбърква с дървена лъжица.



Когато тестото се омеси добре /трябва да бъде меко/, се разделя на 5 части и 4 от тях се оцветяват . Всяко късче тесто се поставя в найлонов плик, за да втаса за 1ч.


След втасване цветните теста се разпределят и от тях се правят ленти.Във всяка се слага плънка и се подреждат във формата кръгообразно на три реда.Най-отдолу се подреждат цветни ленти . На  втория ред се слага бяла /от естествения цвят на тестото/.
На третия ред  се слагат отново цветни ленти.
Оформеният сладкиш втасва още 30 минути. Пече се в загрята фурна на 160°C- 40 минути.
За сладките ползвах силиконови
форми общо с 19 гнезда. Печенето при тях е 10-15 минути.






След като всичко се изпече се охлажда и изважда от формите.


Шоколадът се стопява на водна баня и във всяко стълбче на формата за сладкиша се слага по 1ч.л. шоколад като се редува бял с черен.По същия начин се слага шоколад във всяка преграда от силикона за сладки. Големият сладкиш и сладките се връщат по местата си и леко се притискат  , за да се облеят с шоколад .
Формите се слагат в хладилника за 1 час.


Тестените продукти се изваждат внимателно от формите .


За допълнителен ефект ягодите, набучени на тънки пръчици,
се потапят в шоколад.


За аранжиране на готовия сладкиш дребните сладки се слагат в средата .За пълнеж  между тях може да се разпръснат 1-2 шепи дражета.





И накрая - наслада за очите и блажени вкусови усещания.



А  на нашите момчета и момичета им пожелах колоритен и  многообразен  жизнен път и много усилия и просперитет в непрекъснато променящия се живот.

За всички, които опитаха сладкиша и 
тези, които ще го опитат:

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

  1. Ваня това е сладкиш скулптура.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за вниманието,Весе! Това беше замисъл,който добре осъществих.Доволна съм. И разбира се моите любимци ,които се усмихват така загадъчно и притеснено от изненадата.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации