ФУНИЙКИ ОТ ФЕТУЧИНИ И ТАЛИАТЕЛИ С ПЪЛНЕЖ










Пастата се представя като емблематично ястие в италианската кухня.Разпространението и днес е доста голямо и  може определено да се твърди ,че заема значимо място в световната кухня. Интересна е историята на пастата, за която има различни версии. Сред всички тях особено забавно е твърдението, че  през XVIII и XIX  век първоначално пастата се е консумирала с ръце и то само от обикновените хора, защото за аристокрацията да се консумира нещо с ръка означавало загуба на достойнството. След въвеждането на вилицата , ястието става достъпно както за кралските величия,така и за аристократите.
У нас се консумират в повечето случаи спагети.Спомням си,че когато започна да се употребява понятието паста, ми беше доста странно, защото пораждаше асоциация с парче торта,което в детството ми наричахме паста. Сега вече свикнахме с мисълта, че не само има множество разновидности на пастата/около 600 /, но и различни интерпретации за приготвянето и. Днес могат да се видят множество специалитети като руло , пай ,огретен или мусака с паста. 
Аз съм правила множество пъти спагети , а и  равиоли и тортелини. Искаше ми се да направя нещо различно и се спрях на Феточини. Имах специален повод, купих  и Таглиателли /или талиатели/ със спанак и босилек и реших да ги съчетая, въпреки че според прочетеното телиатели  класически се правят със сос болонезе , а феточини с карбонара. Но се предлагат и с други сосове.Аз реших да използвам сос близък до карбонара. Обичам да се впускам в "приключения" и затова измислих нещо доста щуро за изпълнение. Не знам от къде ми дойде на ум, но реших да навия  сварените лентички паста около метални фунийки, които използвам за сладкиши. За залепване пробвах масло, кашкавал, топящи се сирена. Доста зор видях, защото пробвах различни неща и накрая разтопявах сирена , намазвах лентичката от паста или директно залепвах върху формичката.  От напрежение снимах етапите на навиване много лошо и едва една снимка се беше получила.


И при това не съвсем ясно. Но в края на краищата успях да навия замислени те бройки. Изваждането, на вече оформената паста, беше лесно и пълненето стана доста сполучливо/опасявах се,че фунийката може да се разруши или деформира/. Голямо приключение , големи мъки и неизменната философска дилема "Ще се получи или не".Крайният резултат беше отличен по шестобалната система в училище. Като външен вид и като вкус разбира се. Затова реших да споделя тази рецепта, с което да се прибави още една интерпретация към създадените вече, за ястия с паста. 
За приготвянето на тези божествено вкусни фунийки са необходими следните 
                                                      
                                                        
                                                           ПРОДУКТИ

  • 50гр.паста фетучини
  • 50гр. паста телиатели
  •  1/2 ч.л.сол 
  • 1/2 л. вода
  • кълнове от леща

                                                         За сос карбонара
  • 50гр.бекон;
  • 100гр.заквасена сметана
  •  300мл.  прясно мляко 
  • 1 с.л. сушен лук 
  • 2 скилидки чесън
  • 20гр. /2 броя от разфасовани в кутия сирена/ топено сирене.

                                                   За плънката
  • 100гр. гъби 80 гр бекон или шунка 
  • 100мл. заквасена сметана;сол на вкус                                                       


                         За съединяване на лентите: топящи се сирена и кашкавал


Обемът на тестените фунийки е зависим от формата.  Моите са с по- малък 
диаметър.


                                              ПРИГОТВЯНЕ

Двата вида паста се сварява поотделно за 10 минути. в подсолена вода. Пастата се навива около фунийката като на всяка лентичка се намазва разтопено сирене. 



Пълнежът се приготвя като нарязаните на дребно гъби се запържват в зехтин. Прибавят се бекона и сметаната .Овкусява се със солта.



Фунийките се изваждат от формите и се пълнят с плънка.


Приготвя се сос от посочените продукти. Чипсът се натрошава на парчета и се подрежда от двете страни на фунийките.Отгоре се залива със сос.




Ястието придобива добър външен вид ако се поръси с шепа кълнове.


Добър апетит!





Коментари

  1. Тези деликатеси си стоят тук и си почиват от любопитни погледи. А вкусно звучат...Да опитаме!!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации