БАКЛАВА МУСКОВАДО


Тази невероятно вкусна баклава е дело на сестра ми Нина. В технологията има няколко момента,които не съм използвала до сега.
Първият момент се състои в това,че корите не се мажат с мазнина при поставянето им в тавата.
Вторият момент е,че орехи се слагат на няколко кори т.е.  на всеки пет кори.
Третият момент е, че  се слагат повече кори -около 40 броя.
Четвъртият момент е, че мазнината,сгорещена до кипване, се излива  изведнъж върху нарязаната баклава. Така всяко парче се издига като купол ,т.е. придобива по-обемен вид.
Петият момент е ,че се използва кафява захар Мусковадо , от където идва и наименованието и. Баклавата е превъзходна на вкус.Снимковият материал е много оскъден, но това не омаловажава чудесният и външен вид.
Баклавата е направена от сестра ми,а аз наблюдавах с наслаждение всички моменти от направата и.

ПРОДУКТИ

За баклавата

2 пакета кори за баница/800гр/
400 гр. смляни орехи
250 гр. разтопено масло

За сиропа

800 гр. захар Мусковадо
800 мл.  вода
1 лимон

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се оформят корите, които трябва да се изрежат, така че да стоят в тавата без подвити краища.Изрязаните краища се слагат в тавата между корите.Разпределя се равномерно. Подреждат се 5 кори и се слагат смляни орехи. Отново се подреждат 5 кори и се посипват орехи. Така се процедира до изчерпване на корите. Баклавата се нарязва на квадратни парчета.
Сгорещява се мазнината и се излива отведнъж върху баклавата.
Последната се поставя във фурна загрята на 200гр.
Пече се около 20-30 минути до зачервяване.
 Сиропът е предварително подготвен и студен. За него в тенджера се поставя водата и захарта. Сместта се оставя да ври 15 минути.Слага се лимоновият сок и се оставя и кората му да престои в сиропа. Топлата баница се залива със студен сироп. Престоява 5-6 часа, до охлаждане и напояване на корите.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации