КЕКС С ЧИЙЗКЕЙК-ПЛЪНКА И ГОРСКИ ПЛОДОВЕ


От дълго време се доверявам на рецептите на Дениз Емин,защото са интересни с много и различни продукти съчетаващи се в пълен синхрон по съдържание и външна визия.
Понякога обаче се налага да променям количесва и заменям продукти, които не могат да се намерят в България или са необичайни за адаптиране. Това не променя конструкцията и вкуса на великолепните изделия, които Дениз предлага. 
Последната рецепта за кекс, която тя сподели ме заинтригува с типологията на продуктите и начина на синхронизирането им в конструкцията на продукта.
Кекс съм правила по традиционен начин или с промяна на визията на някои от продуктите. 
Обикновено кексът се възприема като по-сух сладкиш в сравнение с торта и коренно различен от сиропираните или овлажнени с крем десерти.
В кекса на Дениз основната идея е да се съчетае сухата структура с нещо овлажняващо, като чийзкейк-плънката


Прави впечатление,че пластовете теста така се съчетават, че когато се отреже дадено парче, то е с различна конструкция и оцветяване в сравнение с предходното. Това прави кексът уникален. 
Реших да направя сладкиша,но преди това прочетох доста пъти написаното, защото трябваше да адаптирам не само технологията, но и количеството на продуктите към обичайните размери на моите форми.Освен това се налагаше да заменя и картофеното нишесте с царевично или пшенично нишесте. Нямах череши от компот и реших да ги заменя със замразени горски плодове. Докато в тестените продукти като питка,хляб и производните им трябва да се сложи достатъчно брашно ,за да се получи твърдо и еластично тесто,тук колкото по-малко брашно се слага,толкова кексът ще е по- пухкав като структура.
Освен това ми се видя,че какаото /50 грама / е доста за една трета отделена кексова смес. А същевременно млякото за разреждане твъре малко за необходимата гъстота на какаовото тесто. 
След като прецених какво и как ще се побере в по-малката ми форма в сравнение с тази,която показа Дениз,започнах стъпка по стъпка да следвам етапите на изпълнение на рецептата. А това беше важно.Получи се много вкусен и доста добър на външен вид сладкиш.

ПРОДУКТИ

За бялата кексова смес

150 меко краве масло
3 яйца
190 гр. брашно
100гр.пудра захар
1 пакет ванилиева захар
1/2 ампула течна ванилия
1пакет бакпулвер/10гр/
1 щедра щипка сол
150 мл.прясно мляко

За какаовата смес

1/3 от бялата кексова смес 
30 гр.какао
1с.л.пудра дахар
7-8 с.л. прясно мляко/това се преценява в зависимост от плътността на какаото и гъстотата на сместа/

За чийзкейк- плънката

1 яйце 
250гр.маскарпоне
4 с.л.пудра захар
3 с.л.пудинг Ванилия/на д-р Йоткер/ или картофено нишесте
череши от 1 компот или купичка замразени плодове/използвах горски плодове/

За гарниране 

пудра захар

За ганаша

100мл.сметана
100 гр. шоколад /70%/
1ч.л.олио

ПРИГОТВЯНЕ



Най-напред се разбива маслото със захарта,солта и ароматите.


В друг съд се разбиват яйцата към 5-6 минути.


Прибавят се на части млякото и брашното пресято с бакпулвера.


Яйчната смес се добавя на части към маслената смес


до получаване на хомогенна кексова смес.


Отделя се 1/3 от бялата смес и към нея се добавя какаото,смесено със захарта и прясното мляко на части.


Накрая се приготвя и чийзкейк-сместа,като в отделен съд се разбива яйцето.Прибавя се захарта,смесена с нишестето.


Накрая се добавя и крем-сиренето
/Маскарпоне/.


Разбива се до хомогенна смес.



Формата се намазва с масло или олио. Първо се слага 1/2 от бялата смес.


Подрежда се отгоре цялата какаова смес.


Прави се малка дълбочина и се слага чийзкейк-сместа.



Подреждат се 1/2 от черешите или замразените плодове.
Слага се малко от бялата смес.


Отгоре се слагат останалите плодове и най-отгоре се залива с останалата бяла кексова смес.


Формата се слага в загрята на 170°C фурна.Намалява се на 160°C и се пече 30 минути. Намалява се на 150° C и се пече още 25- 30 минути.



След охлаждане кексът се поръсва обилно с пудра захар.


За шоколадовия ганаш,сметаната се загрява.


Когато се появят мехурчета по края се поставя 2/3 от начупения шоколад.
Накрая се добавят и останалите парчета от шоколада и 1ч. л.олио.Така шоколадът ще се темперира./ще придобие блясък/


Излива се върху кекса ,който е сложен върху метална решетка и тава за оттичане на шоколада.



Може да се консумира след като глазурата се втвърди.





Прави впечатление,че всяко отрязано парче е различно по форма от друго.
А кафето е добра компания на сладкиша.




ДОБЪР АПЕТИТ!










Коментари

Популярни публикации