СЛАДКИ КОЛЕДНИ УСМИВКИ




Това са наистина усмихващи се меденки. За предстоящите зимни празници , те ще бъдат източник на настроението. За историята на меденките вече писах тук . Сега искам само да допълня ,че коледните меденки сякаш типизират облика на празниците. Не зная защо до скоро не приготвях меденки. Откровено казано мислех си,че те са доста тривиални в сравнение с други изделия в модерната кулинария. Сега когато  прочетох за историята и традициите на много народи в приготвянето  им разбрах , че много съм сгрешила. Изобилието от различни по вид ,рецепти и украси вкусни сладкишчета показва ,че не бива да посрещаме Коледа без меденки.  Ароматът им внася самите празници в домовете ни и ни кара да чувстваме вълнуващо. Направих тези усмивки, въпреки "непослушното тесто", което не се разбра много добре с формичките и още по-малко с фурната. Но все пак,въпреки различните пози на малките сладки-емотикончета, вярвам че моите гости също ще се усмихват,след като аз още от изваждането им от фурната, приех,че малките сладчици,сякаш искаха нещо да ми "кажат" или поне на мен така ми се стори.😉 Сега вече малките смехурковци са прибрани грижливо в очакване на Коледа и останалите празници.

ПРОДУКТИ

1 яйце 
3ч.ч.* брашно
1/2ч.ч.олио
1 ч.ч.захар
1ч.л.канела 
щипка анасон
щипка карамфил
1/2ч.л сода,разтворена в 1 с.л кисело мляко
* 1 мерителна чаша = 200мл.

ПРИГОТВЯНЕ



Съставките се разделят на мокри и сухи.
Най-напред се приготвят мокрите съставки/яйце,олио,кисело мляко със содата/ , към които се прибавят захарта и подправките.


Сместта се разбива добре. 


Прибавя се на части брашното.


Омесва се средно меко тесто.


Оставя се за 30 минути в хладилника,след което се разточва на тънка кора -5 мм. Сладките се поставят в тава с хартия за печене и се пекат 6 /7м. в загрята на 170°C фурна.Наблюдават се и при нужда фурната се намалява.


Сладките ми са с различно настроение,но все пак се усмихват.


Украсяват се и се прибират в кутия за съхранение до Коледа.Вътре в кутията може да се постави парче ябълка ,за да се създава влажна среда. Трябва да се наблюдава, защото ябълката все пак може да изсъхте или даже да мухляса.



Меденките са презентирани заедно с немските сладки,наречени Лебкухен,просто така...



ДОБЪР АПЕТИТ! 


Коментари

Популярни публикации