КИФЛИЧКИ С КОКОС И ШОКОЛАД






Винаги съм си мислила, че класическото оформяне на кифличките ги типизира най-добре. Но се оказа , че  към обичайния начин на оформяне може да се добавят различни орнаменти,които да придават на сладкишите своеобразен естетически вид-наслада не само за вкусовите сетива но и за зрителните  ни усещания. 
Такива именно кифлички бих искала да представя,които като видях в блога на невероятната Теодора Титова, администратор на най-голямата кулинарна група Домашни вкусотии ,сякаш се влюбих в тях. Това се случва с всеки сладкиш, към който тя насочва своите приятели от групата или тези,които сама откривам в блога и.
На пръв поглед изглеждаше,че да се направят тези кифлички е лесна работа,но на практика трябва малко повече внимание и старание в оформяне на детайлите.


Кифличките се отличават с украсителна плитка,която сякаш обгръща сладкишчето откъм неговата широчина. Това означава, че триъгълника , от който се формира кифличката  трябва да бъде максимално дълъг в горния ъгъл, от който се оформя плитката.Това допринася за това, краят на тази плитка да се подвие добре под сладкиша ,защото има опасност този край при печенето да се отвие и заеме хаотична позиция/да стърчи отпред или се извие нагоре над кифличката/.Това е важно от гледна точка на естетиката, но разбира се не се отразява на вкуса. Когато направих тези кифлички се оказа, че те са наистина големи изкушения и се характеризират не само с интересна визия,но и с неповторим вкус. Интерес представлява и пълнежът,който единствено придава сладост на изделието,защото тестото е съвсем малко сладко. Съчетанието между кокос и шоколад придава на сладкиша не само нежност и аромат ,но и фин вкус. Но колкото и да се говори , няма да бъде достатъчно , докато не се опита.

ПРОДУКТИ

500гр. брашно
2 яйца
150мл.газирана вода
100 гр.кисело мляко+1/2ч.л. сода бикарбонат
50мл. олио и масло
7гр.суха мая
2 п. ванилиева захар 
2 щ.хималайска сол

За плънката

100гр.кокос
100гр.бял шоколад 
 3 блокчета черен шоколад
3с.л.газирана вода

ПРИГОТВЯНЕ


В пресятото брашното се поставя маята и солта.


Добавя се и ванилиевата захар.


Яйцата се разбиват. Добавя се мазнината на части. Прибавя се сместта от газирана вода, мляко и сода.


Към течните съставки се прибавя постепенно и брашното. 


Меси се гладко тесто,което се поставя в найлонов плик, за да втаса. Когато тестото удвои обема си се разделя на 2 части и се оставя още малко да втаса.


Подготвя се плънката като шоколадът се разстопява в газираната вода.Добавят се захарта и се бърка до разтопяването и. Добавят се и кокосовите стърготини.




Взима се първата част на тестото и се разточва в кръг. Нарязва се на 8 триъгълника.




Всеки триъгълник се разрязва надлъжно от към върха.


В основата се слага от плънката.


Разделеният връх се сплита.От към широката част, тестото се завива като кифличка.


Сплетената част се прехвърля и подгъва под кифличката.
По същия начин се процедира и с втората част от тестото.


Готовите сладкиши се подреждат в тава,покрита с хартия за печене. След 15 минути, кифличките се намазват с жълтък и се пекат в загрята фурна на 160°C. около 20 минути.


Готовите кифлички се покриват с мокра кърпа,за да се охладят.





Консумират се с кафе или чай.


ДОБЪР АПЕТИТ!








Коментари

Популярни публикации