БАНИЦА АЙДЕМО С ПЕЧЕНИ НА САЧ КОРИ


Тази баница е направена с ръчно точените и изпечени на сач кори наречени айдемо . Когато отворих пакета и видях корите, ми се стори, че те не са с много добро качество. Краищата им бяха удебелени и намачкани. Направих баницата и все ми се струваше,че няма да излезе хубава. 
Явно тези опасения се отразиха и на настроениито ми защото в процеса на работа забравих да снимам направената вече баница и крайният резултат. И все пак успях да фотографирам готови късчета от нея. Разминах се с очакванията си,защото баницата се оказа невероятно вкусна.Нямаше разлика между такава направена с домашно точени кори и тази направена с корите Айдемо.
Това означава ,че си струва да се направи отново.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори Айдемо
30гр масло

За плънката

3 стръка праз лук
150гр.сирене

За  солената кексовата плънка

30 мл олио
60 гр. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
200гр.брашно
1/2 ч.л.сол

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се приготвя кексовата плънка, като яйцата се разбиват със солта. Прибавят се на части олиото,киселото мляко със содата и брашното.


Лукът се нарязва на дребни късчета и се приготвя и сиренето.


Първата кора се разтваря и по целия и диаметър се поръсва сирене и праз лук.


Разпределят се на няколко места по кората късчета масло.


 Поръсва се около 5 лъжици от кексовато смес. Кората се навива на руло и се поставя в тава намазана с олио.По същия начин се процедира и с останалите кори. Накрая ако е останала от кексовата смес се излива върху баницата.


Тавата с приготвената баница се поставя във фурна загрята на 170°C  и се пече около 20 минути.


Консумира се охладена и поръсена с пудра захар. 
Не е странно,че на солена баница се поставя пудра захар.Моята баба , по майчина линия , го правеше редовно.Казваше,че така се срещат сладкото и соленото , за да се помирят.
 В философията се казва,че между противоположностите настъпва момент на единство. На това мнение е бил и древногръцкият философ  Питагор, който е казвал,че когато противоположностите се примиряват едни с други настъпва хармония. 
Това означава,че неслучайно нашите предци са имали подобна логика.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации