СОЛЕНА ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА


Палачинковите торти напоследък  все повече се предпочитат на домашната трапеза.Сладки или солени тези изделия имат една и съща основа- палачинка.
Както всеки кулинарен специалитет
тази нежна вкусотия си има своя история,която е свързана с френската кулинарна традиция.
Приготвянето на самите палачинки не отнема много време, но спецификата им се състои в това,че всеки консуматор си има предпочитания към съдържанието  и плътността  на палачинките и затова кулинарното пространство изобилства от рецепти за палачинки.
Предпочитанието към солените или сладки  торти не подлежи на статистика.Изборът не винаги се подчинява на определени критерии.
Всичко зависи може би от нагласите. 
Желанието ни да осигурим по-голямо разнообразие особено по време на празниците ни ориентира и към палачинковите торти. 
В интернет пространството има множество рецепти за такива торти. И аз едва ли ще откривам или иновирам нов тип палачинкова торта.
Моята идея е  да предложа солена торта, в която добре се съчетават  вкусове на продукти , които ако се използват  самостоятелно ще изглеждат коренно различно.
За да осъществя идеята си , избрах няколко вида консервирана риба, които самостоятелно  консумирани ,създават доста тривиално усещане. В тортата , съчетани с деликатесна сьомга и зеленчукови салати се превръщат във вкусен продукт. 
Таза палачинкова торта направих за Иванов ден и се хареса на гостите ми и затова я предлагам тук.

ПРОДУКТИ

За палачинките: 3 яйца
1/2 ч. ч.кисело мляко 
1/4 ч.л.сода 
1/2 ч. ч. брашно
1/2ч.л. бакпулвер 
1 /2 ч. ч. газирана вода

За плънката 

1 консерва риба тон
1 консерва скумрия със зенчуци
50гр.  пушена сьомга
1 морков
1 ябълка 
1/2 глава червено цвекло
2 кисели краставички
маринована чушка
125 гр.сирене крема 
топено сирене 
1ч.л. горчица
майонеза

За украса

200мл.   течна сметана
магданоз и копър
зърна от нар
7 яйца от пъдпъдъци


ПРИГОТВЯНЕ

От продуктите за палачинки се приготвят 6-7 палачинки. Сместта се приготвя като яйцата се разбиват и се прибавя киселото мляко със содата. Постепенно се прибавя брашното с бакпулвера.Накрая се допълва с газираната вода. 

 За плънката, морковът ,ябълката и цвеклото се настъргват на ренде и се приготвя свежа салата,която се овкусява със сол, зехтин и балсамов оцет. Рибата се нарязва на парчета и се разделя по вид в чинии.Приготвя се крем от крема сиренето,топено то сирене  , майонезата и горчицата.




В подходяща чиния се поставя първата палачинка и се намазва с крема.Поставя се една от нарязаните на парчета риба.
Слага се следващата палачинка и се поставя салатата. Третата палачинка се маже отново с крем и се прибавя следващата риба. Така се процедира до край като се редуват риба и зеленчуци, докато палачинките и плънката свършат.




Разбива се сметаната, към която се прибавя 2 с.л.  майонеза. Цялата торта се измазва отстрани и отгоре. От яйцата се правят фигурки .
Магданозът и копърът се нарязват и с тях се украсява тортата.Отгоре се поставят на подходящи места зърната от нар.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации