НОВОГОДИШНА ТОРТА "ЗИМНА ГОРСКА ПРИКАЗКА"



Новогодишните кулинарни приготовления отбелязаха своя   апогей в подготовката на зимните празници.
От всичко , което приготвих за Коледа и останалите празници, като че ли новогодишната торта,беше най-хубавото. Сюжетът на украсата си има свой повод- рожденият ден на внучката на сестра ми Елена.Той е точно на 31 декември . Това съвпада с празничните мигове и новогодишната нощ. Затова се насочих към приказен сюжет. Фигурките на животните еленчета,снежния човек и елхичките са направени със захарно тесто. Червените гъбки са сладки, а черните гъбки са от шоколад. Така приказната картина стана много интересна и забавна.
Реших да направя тортата с домашен пудингов крем,за да бъде по-лека и вкусна. Сложих и смляни орехови ядки и сладко от горски ягоди.
Завърших с шоколадов ганаш.
Тортата е много вкусна и  красива на външен вид.

ПРОДУКТИ

За блатовете

150 гр.брашно
150 гр. захар
4 яйца
50гр.какао
50мл.гореща вода
50гр. олио
8гр. бакпулвер
1п. ванилия
щипка сол

За крема


1л.прясно мляко
3 яйца
2п.пудинг на д-р Йоткер
60гр.захар
2п.ванилиева захар
30гр.масло
100гр. едросмляни орехи 
сладко от горски ягоди

За украса на бордюра

200мл.разбита сметана

За ефекти на тортата

пудра захар
цветни захарни звездички

За шоколадовия ганаш

200мл сладкарска сметана
200гр.шоколад/65%какао/
1с.л.захар

За захарните фигурки

150гр.брашно
150гр.захар
270мл. Вода
Ванилия

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се приготвя крема.
Прясното мляко се слага в тенджера,за да заври. Отделя се малко от него за разтваряне на пудинга и яйцата.


Яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар.


Прибавя се пудинга и прясното мляко.Разбърква се до хомогенност.


След като млякото кипне, част от него се слага в яйчната смес. Връща се обратно при прясното мляко. 


Кремът се разбърква непрекъснато до сгъстяване. Прибавя се и маслото.


Готовият крем се покрива със стреч фолио,за да не хване коричка и се оставя леко да се охлади.




За блатовете брашното се смесва с какаото и бакпулвера. 
Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се олиото.


Слага се по малко от брашното с какао и топлата вода до образуване на гладка смес.


Получената смес се излива във форма /26см./ върху хартия за печене.




Формата се поставя в загрята фурна на 180°С и се пече 25 минути.


След като се охлади блатът се разделя на 3 части.  Всеки блат се слага във формата за печене и се стяга с ринг.


Върху първия блат се слага от крема и се заглажда.


Поръсва се с орехи и отново се слага крем и сладко от горски ягоди.Поставя се втори блат и процедурата се повтаря. Поставя се и третия блат и тортата се прибира в хладилника за няколко часа.


Приготвя се шоколадовият ганаш . Излива се върху тортата и се оставя ,за да се стегне.


За фигурките се приготвя захарно тесто от смесване на брашно,захар и вода.От тестото след оцветяване  се правят фигурки,които се сушат на70°С. около 2 часа.



Накрая се дооформят с боички за рисуване на меденки.
От тесто се правят и миниатюрни гъбки . Шоколадовите гъбки се правят от 2 блокчета разтопен шоколад на водна баня.С малка лъжичка се слага шоколад във вид на кръгчета върху алуминиево фолио.


Тортата се украсява с естествени борови клончета.


и останалите фигурки. Лепи се с разбита сметана.


Бордюрът на тортата се украсява с разбита сметана.





Върху тортата се ръси пудра захар и цветни захарни звездички.


Разрез на тортата.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации