СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ ПО СРЪБСКИ


Това е едно от традиционните зимни ястия у нас. Неговата значимост не е по-малка на тази от бобена чорба,която често си готвим у дома,или сарми със или без месо.
Обикновено киселото зеле се вари в тенджера и в някои случаи се запича в тава или глинен съд. Прясното зеле е много вкусно ако се приготви на фурна.
От детството си зная,че зелето се нарязва на ситно и за по-добър вкус  не се използва свинско филе или само месо от бут, без сланина.Именно последната прави зелето по пикантно. Освен това месото не остава сухо. До сега съм се съобразявала с тези изисквания и винаги ми се получава хубаво зеле. Есента обаче, когато сестра ми, която е омъжена в Сърбия и 
там живее, ми гостува и предложи да сготви зеле по сръбски. 
Нейната технология ми хареса.Беше интересна и малко по-различна от нашата. Зелето по тази технология се нарязва на много едри парчета.На дъното на тенджерата се прави дренаж от лозови пръчки и така зелето се изолира от дъното,където се поставя водата.Ястието се готви от парата на водата под дренажа. Мазнината се поставя по-късно./когато зелето е на половина сварено/ Причината е да не се разпръсква мазнината когато водата ври и да не излиза заедно с парата. Всичко това ми се видя доста интересно и затова го споделям.

ПРОДУКТИ

1,5 голяма зелка/приблизително 2 ,5 килограма/
1кг.  свински вратни паржоли,нарязани на две

1люта чушка
1/2ч. ч. свинска мас
1ч.ч. вода и1/2 ч. ч. зелев сок/250мл./


Подправки

черен и червен пипер
дафинов лист. 

За дренажа 

2-3 лозови тръчки, които се поставят на дъното на тенджерата, начупени на по-малки части.

ПРИГОТВЯНЕ





Зелето се разрязва на две половини и всяка половина се нарязва на 4 части.
Прави се дренаж и под него се поставя топла вода.


Подрежда се ред зеле и ред месо. Завършва се със зеле. Върху него в ъв всеки ред се поставят черен и червен пипер и дафинови листа. Отгоре се слага и люта чушка.


След като ястието ври 40 минути се поставя и разтопената мас.
Ястието ври още 40 минути.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации