ПИТКИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР




Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Посветен е на дома, огнището и семейството. Характерен е с тържествена трапеза.


Неотменен символ от трапезата за Бъдни вечер е питата с късмети. Какво се слага в питката зависи от човека – понякога се слага сребърна пара, а понякога дрянови клонки, различни варива и семки, символизиращи плодородието и здравето. Според вярванията на българите хлябът е безкръвна жертва и с него можем да умилостивим по –висшите от човека сили. Формата на питата е винаги кръгла, за да символизира безконечността, цикличността в живота и се украсява с форми от тесто изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове – символи за благополучие и плодородие.




Според традицията питката се замесва рано сутрин с най-хубавото и бяло брашно и понякога с нов клас и с мълчана вода(докато младите моми носели водата с менци от чешмата те не продумвали и думичка). От това тесто се правят и краваите, които по – късно се дават на коледарите. На вечерята питата се разпределя от най – стария човек в семейството. Първото парче се определя за Богородица и починалите, следващото за къщата, а останалите за  членовете на семейството. Раздаването става от дясно на ляво – посоката на живота в разбиранията на българина.
Всяка година месейки погачата да празничната трапеза,все правех някакви копромиси,но тази година я направих точно според традицията,постна без животински продукти.Наложи се да меся две питки-едната за в къщи,а другата за приятелка.
Но по-долу ще посоча продуктите за една питка,въпреки че ми се наложи да удвоя продуктите.

ПРОДУКТИ

500 гр. брашно
250мл. вода
1с.л.захар
5 с.л.олио
20гр. прясна мая
1ч.л.сол

ПРИГОТВЯНЕ



Маята се активира с захарта 50мл. вода и 2-3с.л.брашно.След като шупне


се излива в брашното, в което е направено кладенче!


Добавят се солта близо до стените на съда/мая и сол не се обичат/ и хладката вода.


Замесва се умерено твърдо тесто,което се поставя в найлонов плик,който се затваря и се поставя в купата в която сме месили тестото. Втасва докато удвои обема си. Тестото не бива да превтасва.


От втакалото тесто се оформят питки.


Поставят се символи.Аз поставих паричка,за добро финансово състояние,дряново клонче ,за здраве,бобче,за плодородие,копче за домакинството и едно коледно пожелание върху листче Така всеки,щеше да получи късмет.Сложих и коледни фигурки ангелчета и снежни човечета.Не е точно по традицията,но по поръчение на децата.


Питките се оставят да втасат още веднъж.


Намазват се с олио и червен пипер.


Печенето е във фурна загрята на 180°C,,която се намалява на 160°С.
Пече се 30 минути всяка


На трапезата питката заема своето място.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации