ТУТМАНИК С БИРЕНА МАЯ ЗА ХЛЯБ


Тутманик не съм описвала в блога ми  и не съм правила отдавна.
Съвременната представа за него, като вид питка, замесена с тесто, в което има сирене е по-близка до тази за вид гарнирана питка. В далечното минало, тутманикът се е приготвял не като питка, а по-скоро като качамак
, в който има бяло саламурено сирене. Впоследствие, вместо да се вари смеската от царевично и бяло брашно (каквато е технологията за правене на качамак), са започнали да изпичат полученото рядко тесто, като са го изливали в плитки малки тави. По този начин тутманикът се е превърнал в разновидност на българската гарнирана питка.
Сега има стотици рецепти за тутманик и различни типологични предложения- царевичен тутманик,тутманик със сирене и кашкавал,тутманик с кайма,сладък тутманик.
Тутманикът ,който предлагам е със сирене,комбинирано с извара и масло.За разлика от друг път сега съм използвала два вида бяло брашно-за баница и манитоба/0/.Комбинацията се оказа доста подходяща.Отново използвах бирена мая за хляб и вместо мляко сложих газирана вода.Получи се много вкусен , мек и пухкав тутманик.

ПРОДУКТИ

250 гр.брашно за баница
250 гр. брашно Манитоба 0
1 яйце и 1 белтък
150мл.газирана вода
2 с.л.кисело мляко
2с.л. зехтин
1ч.л.сол
1ч.л захар

За плънка

300гр извара
100гр сирене

За глазиране

1 жълтък

ПРИГОТВЯНЕ



На дъното на купа се слага солта и се пресяват брашната.  Прави се кладенче и се поставя маята и захарта.


Добавя се киселото мляко и зехтина.


Прибавя се водата, яйцето и белтъка.


Омесва се средно меко тесто,което се оставя да се отпусне  15 минути.
Разделя се на четири части от ,които се оформят топчета. От всяко топче се отделя по малко тесто за направа на допълнителни топчета в средата на тутманика.Разточват се кори с размера на тавата 28 см.

За удобство първата кора се поставя върху хартия за печене и се намазва с меко масло.

Отгоре се разпределя сиренето и изварата. Втората кора се поставя върху първата и се процедира по същия начин.


След поставяне на четвъртата кора се маже само масло.Внимателно с хартията тестото се пренася в тавичката.


В средата на диаметъра на тестото се прави кръг и от него към стените на тавата се правят 4 разреза.След това още 4 и се получават общо 8 разреза или 8 триъгълника. Всеки триъгълник се усуква няколко пъти. От оставеното тесто се правят топчета,в които се слага от сместта и се подреждат в средата.


 

Тутманикът се оставя да удвои обема си и се намазва с оставения жълтък.



Тутманикът се поставя в студена фурна,която се включва на 200°Сза 20 минути.След това се намалява на 150°С и се пече още 15 минути.








ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации