АРОМАТНО ХЛЕБЧЕ С БИРЕНА МАЯ ЗА ХЛЯБ





По начало избягвам хляб ,
 но като се замисли човек  за това,че в неговото съдържание  се включвтт важни реалии ,  се стига до извода,че трябва да се променят някои виждания.

Хлябът в бита на българите, освен за ежедневно изхранване и оцеляване, се явява и съществена част от обредите – било то езически или християнски. Върху обредния хляб се изобразяват символиката и смисъла на празника. Хлябът съдържа идеите за раждането, умирането и възкресението (ново раждане).

Чрез хляба всички участници в един ритуал общуват помежду си, споделят едни ценности, една участ, един дом и една съдба. Хлябът олицетворява ритуала, превъръща се в негов основен материален символ. Приготвянето на хляб като ритуал може да се сравни с жертвоприношение. Смисловият аналог на хляба в различните обреди е зърното, варено или не (жито, царевица и др.)

Разпространено е вярването, че хлябът е „душа“, ето защо в някои райони на България на топлият хляб казват „ душа“ „душица“. Това подсилва неговата значимост.
Колкото и храна да има на масата, без хляб трапезата изглежда незавършена. А освен че е много вкусен и полезен, хлябът има качествата и на някои лекарства.

Още преди възникването на християнството е бил сравняван от славяните със слънцето и плодородието, а така също и с продължението на рода. Хлябът се сеел само от мъже.

Славяните са правели постен хляб с помощта на закваска от хмел, ръж, овес, без захар и мазнини. Хлябът се опичал в началото на седмицата и стигал до началото на следващата.

Смятало се, че само здрав човек, който е в добро настроение, трябва да пече хляба. Докато той се приготвял, хората мълчали. Когато се поставял в пещта да се пече, също всички трябвало да мълчат.
Било абсолютно забранено да се кара някой до печката, в която се пече хлябът, защото се смятало, че той няма да е вкусен. С хляба са свързани много народни суеверия.

Смятало се е, че хлябът и дори троха от него символизират съдбата на човека, затова не трябвало да се изхвърля хляб, да се яде останал хляб от друг човек, както и да се оставя неизядено парче на масата.

Било забранено също така да се взима последното парче хляб, без да са ти го предложили. А ако някой предлагал хляб, никой нямал право да му откаже и да не опита.

Хлябът се използва в народната медицина като лекарство. За да са винаги свежи устните ви, трябва през ден да допирате до тях гореща кора на току-що изпечен хляб.
Косата ви ще стане много по-красива с помощта на маска от хляб. За тази цел надробете меката част на хляба и я залейте с гореща вода. След няколко минути разбъркайте добре и втрийте в корените на косата.

Свежите кълнове на пшеницата са особено полезни, защото съдържат много хлорофил. За да ги получите, намокрете шепа пшеничени зърна за една нощ. Сутринта прецедете, измийте зърната и изсипете на плоска повърхност.

Оставете да покълват 12 часа, като за този период ги измиете два пъти. След това на поднос изсипете тънък слой пръст и равномерно разпределете зърната.
За хляба могат да се кажат още много неща,затова неговото подценяване не би трябвало да бъде уместно.От друга страна,прекалената му употреба  причинява и вреди.
Но умерената му употреба и подбора на най-подходящия хляб за съответните организми е повече от наложително.
Споделям едно ароматно хлебче, което направих след дълъг период на аскетизъм по отношение на хляба.Получи се доста приятно тестено изделие. Използвах отново брашна в комбинация от твърда и мека пшеница и бирена мая за хляб,която се оказа доста добър набухвател.

ПРОДУКТИ

125 гр.брашно Манитоба/0/
125 гр. брашно Фарина/00/
50 гр. брашно за баница
120мл. хладка вода
2 с.л зехтин
1ч.л.захар
1 ч.л. сол
Подправки
1с.л.чубрица
1 с .л. сминдух
1с.л. зехтин
Поръска
слънчогледови семки

ПРИГОТВЯНЕ


Брашната се смесват и пресяват. На дъното на купата се слага солта.Отгоре се изсипва брашното. Прави се кладенче и в него се слага маята и захарта.


Налива се водата и зехтина.


Омесва се средно меко тесто, което се слага в найлонов плик , за да втаса. Когато тестото увеличи двойно обема си се разделя на 2 топки.


Всяка се разтегля с ръка на правоъгълни ленти.


Едната се намазва със зехтин и се поръсва с чубрица.


Другата се намазва със зехтин и се поръсва със сминдух. 


Лентите се навиват на рула,които се усукват и поставят във форма  върху хартия за печене.

 Тестото втасва около 20 минути.

Намазва се със зехтин и се поръсва със слънчогледови семена.За задържане на семената може да се намаже тънък слой мед.


Пече се 30 минути  в загрята на 170°С.




Когато се охлади се реже на филийки.





ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации