ЛИМОНОВА НАПИТКА





Смята се, че сутрин трябва да се пие по чаша вода с мед и лимон, за да започне денят пълноценно.
Медът и лимонът са сред онези дарове на природата, които са всеизвестни със своите многобройни ползи за здравето и лечебни свойства. Сред всевъзможните им приложения и начини за консумация е и пиенето на вода с мед и лимон. Но дали наистина тази наглед здравословна и полезна "отвара" е полезна за организма ни?
Много хора по света започват деня си с чаша вода, смесена с мед и лимон. Едни го правят, за да отслабнат, други за да тонизират тялото си, а трети, за да повишат защитните сили на тялото си.
Всеизвестно е, че медът и лимонът имат множество ползи за здравето

Медът е сред най-силните антиоксиданти и флавоноиди, които помагат за повишаване на имунитета. Той е с нисък гликемичен индекс и следователно не допринася за калориите.

Лимонът на свой ред е много богат източник на витамин С и работи като детоксикиращо вещество. Пектиновите влакна, присъстващи в лимона, забавят храносмилането на захарите и полизахаридите като нишестето и подобряват здравето на стомашно-чревния тракт.

Ако описаното по-горе е вярно, то следва да направим заключението, че комбинацията от мед и лимон, разтворени в чаша вода, всъщност е полезна за нашето здраве...Или това е само градски мит?

Ето какво е мнението на неколцина здравни експерти, които коментират този въпрос пред индийската телевизия NDTV:

1. Прочиства тялото ни: Да или Не?
От въздуха, който дишаме, през напитките, които пием и храната, която ядем, ние непрестанно сме изложени на голямо разнообразие от химически съединения и токсини, които ни вредят. Въпреки че тялото има своя естествена защита срещу тези заплахи, не е зле да му дадем допълнителен тласък с помощта на тази природна напитка.

2. Помага за загуба на тегло: Да или Не?
„Няма научни данни, които да доказват, че пиенето на вода с мед и лимон сутрин спомага за загубата на тегло. Всъщност, подобна напитка по-скоро ще спомогне за натрупването на тегло, отколкото за неговото сватяне, заради веществата в меда“обяснява дерматологът от Мумбай д-р Мадхури Агарвал.

3. Увеличава енергията през деня: Да или Не?
„Консумацията на вода с мед и лимон спомага не само за повишаване на енергията, но също така спомага за поддържането на нейните нива по време на тренировки и други натоварващи дейности“, добавя д-р Агарвал.
4. Подобрява храносмилането: Да или Не?
"Консумацията на мед и лимон в хладка вода помага за облекчаване на запека и подобрява храносмилането. Това е много успокояващо", казва д-р Мадхури

5. Повишава имунитета: Да или Не?
"Тази напитка осигурява на тялото основни витамини и минерали като витамин В, витамин С, магнезий, фосфор и калций. Тя спомага за добър старт на деня като премахва токсините и предпазва тялото от заразяване с инфекции", казва д-р Маной Ахуджа, специалист от болница "Фортис".

6. Понижава вероятността от инфекция на пикочните пътища: Да или Не?
„Пиенето на вода с мед и лимон сутрин прочиства пикочните пътища и поддържа уринарния тракт в добро здраве“, казва д-р Мадхури.

7. Добре е за кожата: Да или Не?
„Тази смес определено е приятел на вашата кожа. Без значение дали я прилагате локално или я пиете. Тя има антибактериални и почистващи свойства и най-важното е, че идва от природата. Тя пречиства кръвта, повишава нивата на колаген и поради това прави кожата сияйна и безупречна", обяснява д-р Ахуджа

Автор: Милена Трачева

След казаното от Милена Трачева може да пристъпим към направата на тази толкова полезна напитка.

ПРОДУКТИ
Дозата е за едно лице
0,5 лимон
1ч.л.мед
1ч.ч. вода*
* Вместимост на чашата 200 мл.

ПРИГОТВЯНЕ

Водата се затопля на микровълнова фурна за 1мин.


Лимонът се изцежда.


Добавя се меда. Разбърква се.


Слага се и изцеденият лимон и се разбърква.
Изпива се на гладно преди закуска.


Това е напитка, която дава добър тонус за деня.


Коментари

Популярни публикации