КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ С КОЗУНАК


На пръв поглед изглежда,че това е обикновен крем карамел. Вярно е ,че основната смес е именно за крем карамел, но присъствието на козунак автоматично променя консистенцията на десерта и го превръща в десерт от  рода на чийзкейк.
Късчето козунак, което слагаме в сместа,се издига нагоре,напоява се от крем карамелената смес и се превъща при печенето в блат. Когато обърнем купичката, блатът остава отдолу, а отгоре е самият крем карамел. Неговото количество, зависи от дебелината на парчето козунак. Ако филийката козунак е по-дебела ,карамеленият слой е по-тътък,защото сместа от крем карамел потъва в козунака. И обратно- по-тънка филийка козунак,по-дебел слой крем карамел.
 И за да е гладък карамеленият слой,трябва водната баня да е ледено студена и сладкишът   да се пече на ниска температура.
При тези условия ще се получи качествен сладкиш.

ПРОДУКТИ

4 яйца 
500 мл. прясно мляко
100 гр.захар
1 п.ванилиева захар

За карамела

6 с.л. захар разпределена в 6 купички

Козунак 

2 по-тънки филийки

ПРИГОТВЯНЕ


Най-напред се карамелизира захарта.
Във всяка купичка се слага по 1 с. л. захар. Купичките са 6 на брой.



Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се и ванилиевата захар. Слага се и прясното мляко. Със сместа се пълнят купичките не съвсем до горе. Преди това в купичките е поставено по 1 парче козунак. /Всяка филийка от козунака е разделена на 3 парчета. /
Готовите купички се поставят в съд с ледено студена вода,който се поставя в загрята на 160°С  фурна.


Пече се на тези градуси точно 60 минути. Купичките се охлаждат до другия ден в хладилник и се обръщат в чинийка. 


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации