ТИКВЕНИК С ОРЕХИ


Тиквеник или баница с тиква? Принципно няма разлика. Това е въпрос на различно предпочитание.

Обикновено правя тиквеника с кексово тесто и така изделието става по-обемно. 

Наскоро обаче видях в едно от клипчетата на Валентина  Гаспариян- Донева много лесен и вкусен начин за направа за тиквеника.

Според нейната рецепта тиквата и ядките не се смесват. Така баницата става по-хрупкава и много вкусна.

Доверих се на нейната рецепта и приготвих малко по-различен тиквеник

Все пак следващият път ще прибавя и кексово тесто. Така баницата ще бъде по-обемна и още по-вкусна.

ПРОДУКТИ

500 гр. кори за баница

600 гр.тиква

300 гр. орехи 

40гр. краве масло

150 гр. галета от бисквити

5 с.л.захар

1/2 ч.л.канела

пудра захар за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ




Тиквата се настъргва. Аз използвах блендъра. Оставя се настрана.


Маслото се разтопява.



Захарта и канелата се смесват.




Първата кора се намазва с разтопеното масло.


Втората кора не се маже с мазнина. От по-късата страна се поставя от тиквата.


Върху нея се посипва от галетата и се поръсва и от захарта с канела.


След едно,две прегъвания на кората се поръсва с орехи върху останалата повърхност от кората. Слага се малко и от захарта с канела.


Навива се цялата кора и се подрежда върху хартия за печене в тава. 


Така се процедира и с останалите кори.


Отгоре корите се намазват с останалата мазнина.


Пече се в загрята на 200°С фурна около 20 минути.


Когато корите се охладят се подреждат в панера и се поръсват с пудра захар


ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано отhttps://m.youtube.com/watch?v=1SUQ0Lb7zYM&t=84s
 

Коментари

Популярни публикации