ПЕЧЕНА ДИВА ПАТИЦА СЪС ЗЕЛЕ


Поредното ястие с дивеч. Този път това е дива патица.
 Тя е дело на съпруга ми,както и целия дивеч, който донася у дома в резултат на лова.
За разлика от домашните птици, дивите са по-специфични и се обработват  преди консумация. 
Един ден преди готвене поставих птицата в марината от вода и оцет,след което я сготвих със зеле.
Получи се много вкусно ястие.

ПРОДУКТИ
  
1 дива патица

500 гр. свинско месо

200 гр. бекон

1 ч.ч. свинска мас*

40 гр.краве масло

3 малки глави кисело зеле

1 с.л. черен пипер

1 с.л.червен пипер

1 ч.л. лют червен пипер
 
дафинов лист

1 ч.л. вегета за намазване на патицата

500 мл. топла вода

За белия ориз

1 ч.ч.ориз

4 ч.ч. вода 

1 с.л. черен пипер

30 гр.масло

*1 чаена чаша е с вместимост 200 мл.

ПРИГОТВЯНЕ



 
Най- напред се сварява оризът. Слага се водата да заври. Поставя се и оризът. Зелето е солено и не се добавя сол.
След като водата изври,оризът е готов. Измива се в студена вода в сито. Добавя се разтопеното масло и черният пипер. Оризът се прибира в затворен съд до сервирането.
  Суровата птица се намазва с вегета.


Зелето се нарязва на едро и се поставя в тавата. Добавя се черният и червен пипер и се разбърква така,че зелето да се овкуси добре. Прибавя се свинското месо и беконът нарязани на парчета като се разпределят по цялата повърхност на зелето и се покриват с него. 
 Слага и дафиновият лист. И той се покрива със зелето,за да не изгори при печенето.  Маста се разтопява и се разпределя върху зелето.
Отгоре се поставя патицата.



Маслото се пъха под кожата на птицата на няколко места.

Накрая се налива и топлата вода в 
тавата.





Пече се на 150 °С около 1 час. Увеличава се на 160°С и се пече още 1ч и 30 минути.
При сервирането на патицата със зеле се добавя и от белия ориз. Може оризът да се сервира като канапе, върху което да се сложи зеле и няколко късчета месо.



ДОБЪР АПЕТИТ!


 

Коментари

Популярни публикации