СПАГЕТИ С ДОМАТЕН СОС И МАСЛИНИ


Спагетите са сред най-популярните италиански ястия,
но те не произлизат от Италия, а от Китай. Това се основава на доказателството, че първите пшенични мелници са открити именно там. Твърди се, че Марко Поло се е натъкнал на нудлите (макаронени изделия) по време на неговото пътуване до Китай през 1274 и е пренесъл идеята за тях в Италия. Според други теории Марко Поло просто е преоткрил идеята, която е била популярна около 400 година преди Христа, по време на Римското господство, когато се е смятало, че пастата се готви във фурна, както италианците правят лазанята.
След възкачването на Юлий Цезар населението на Рим се увеличава изключително бързо на около 1 милион и 500 хиляди души. Така се е появил и проблемът с ежедневното хранително снабдяване. Трудността идвала не от доставянето на продуктите, а в съхраняването им, едно време дори зърното се съхранявало трудно. Пшеницата най-често се раздавала на гражданите или се продавала на символични цени и от нея гражданите си правели хляб с мая.

Затова се появила необходимостта, да се измисли начин, с който да се запазва за по-дълго време брашното.

Откритието скоро било направено: хората намерили нов начин за запазване на брашното. Започнали да го смесват с вода и го правели на тесто, а след това го режели на тънки ивици и го слагали на слънце, за да

изсъхне. 

Вече изсушените ивици можели да бъдат запазени за цяла година. Това откритие позволява на пастата да стане изключително популярна в Италия – евтина, запазва се дълго време, следователно може да се транспортира на големи разстояния, лесна за приготвяне.



Първата рецепта за спагети е била записана през 15 век, като в същото столетие излиза и книгата на отец Секчи, които е бил библиотекарят на Ватикана. Там са били преставени основните типове паста и начините им на приготвяне. 

Днес пастата се приготвя по различни начини. Има и традиционни класически рецепти. 

Често се правят и интерпретации,което разгневява тези, които имат ясна представа каква трябва да бъде класическата рецепта.

Аз приготвям спагети в различни варианти. 

Любима ни е пастата с доматен сос. 

Моята рецепта не е съобразена с традициозната, но винаги става вкусно и апетитно ястие.

ПРОДУКТИ

500 гр.спагети

200 гр. пармезан

350 гр . доматено пюре

2 гл.кромид лук

250 гр пушено филе

100 гр.бекон

150 гр. нарязани на ситно маслини

3 с.л. зехтин

ПРИГОТВЯНЕ

Лукът се нарязва и задушава в зехтина. 

Прибавя се шунката и беконът нарязани на дребно.

Запържват се кратко. Добавят се доматеният сос и маслините. При нужда се добавя и 1/2 ч.ч. вода. Сосът се оставя да заври и се вари 10 минути.

Спагетите се сваряват в подсолена вода за 8 минути.

Овкусяват се със соса. Отгоре се добавя и пармезана.

ДОБЪР АПЕТИТ!


 

Коментари

Популярни публикации