ПОСТНИ САРМИ И ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ СЪС СОС БЕШАМЕЛ


Любимо ястие,което почти винаги готвя в тенджера,както правеха майка ми и баба ми. 

Традиционно в Северна България се пълнят само чушки и се сваряват в тенджера. Но аз винаги комбинирам със сарми.

Сосът, който правя е или бял със застройка или с червен пипер

Този път реших да направя сос бешамел,към  който добавих разбито яйце и прясно мляко. 

Получи се разкошен сос.


ПРОДУКТИ

1/2 глава зеле

6 сухи чушки

1ч.ч. ориз*

1морков

2 глави кромид лук

1 зеленчуков бульон

3 с.л зехтин

сухи подправки чубрица,риган,сминдух,джоджан,черен пипер кимион

зелени подправки

лапад,магданоз,копър

1,5 л. вода

За соса

250 мл. прясно мляко

50 гр. брашно

50 гр. масло

1 яйце

*мерителната чаша е с вместимост 200 мл.

ПРИГОТВЯНЕ



Чушките и зелевите листа,които се отделят се обработват. Чушките се накисват с топла вода за кратко,за да омекнат. Зелевите листа се накисват в студена вода,където престояват  1 час.

Зеленчуците и зелените подправки се нарязват. Добавят се ориза и сухите подправки. Слага се и зеленчуковият бульон. Накрая се прибавя и зехтинът. Всичко се разбърква. Нищо не се пържи,нито задушава.

С тази смес се завиват сармите и се пълнят чушките. Подреждат се в тенджера. Завиват се с 1 зелев лист. Отгоре се слага чиния,която да притиска сармите и чушките. Налива се водата.

Ястието се вари на ниска температура около 40 минути.

Сосът се приготвя като брашното се препича в дълбок съд. Постепенно се налива млякото. Добавя се и останалата от варенето течност. Бърка се до сгъстяване на соса. Слага се маслото. Когато соса се поохлади към него се прибавя разбитото яйце ,разредено с част от прясното мляко. Поръсва се магданоз.



ДОБЪР АПЕТИТ! 

Коментари

Популярни публикации