ДОМАШНА МЛЕЧНА МАЙОНЕЗА


И най-неизкушените в кулинарията са чували и са опитвали майонезата. В България, а и в повечето страни по света, тя е е сред най-консумираните продукти. И въпреки това историята ѝ ни е толкова слабо позната.

За произхода на майонезата има няколко версии. Най-разпространената я свързва с Испания. Според тази история вкусният сос се е появил през 18 век в град Маон, столица на Менорка, която по това време била под владение на маршал Ришельо. Един от неговите готвачи, докато приготвял поредния банкет, се оставил да го води творчеството и само с два продукта - олио и яйца, дал началото на “маонеза”.

Една друга история пък тръгва от Франция, откъм Байон в Атлантическите Пиренеи, където е съществувала прочута рецепта със сос Байон или байонезен сос.

Друга легенда я свързва с град Маньон в Аквитания, където един известен готвач измислил рецептата и я нарекъл “маньонеза”.

И накрая, споменава се също и за друг готвач, близък до генерал Мак Махон, роден във френския град Майен в Пеи дьо ла Лоар. Според преданието той създал невероятната рецепта, за да очарова МакМахон, а в знак на признателност към готвача, генералът решил да я нарече “майенез”



Всъщност причината да не могат да се проследят точните корени на вкусния сос, е че няма оставени никакви писмени следи. Но така или иначе майонезата, която познаваме днес, е невероятна комбинация, която подхожда идеално на множество ястия, меса, риби, яйца, морски дарове.

Майка ми редовно правеше яйчна мойонеза,като първоначално това ставаше на ръка. Олиото се наливаше много бавно към жълтъците,за да не се пресече майонезата. В последствие това ставаше с миксер много по-бързо. 



В последните години се появи и млечна майонеза без яйца. Прилича на кисело мляко или заквасена сметана, но се прави  с пасатор. Много бързо става това и самата майонеза е много по-полезна и подходяща за хора,които не могат да консумират яйца.

Дълго време се канех да направя млечна майонеза,защото бях убедена, че домашната ще бъде по-вкусна и по- полезна, без консерванти и други вредни добавки. Но като че ли ми беше по-лесно да си купя готова и с това приключвах.

Но сега в пандемията е доста трудно да се ходи често до магазините и затова опитах да направя млечна майонеза.

Оказа се много бързо и лесно. Веднага направих салата Оливие/Руска салата/, за да употребя майонезата.

Доволна съм от рецептата за майонеза и затова я споделям.


ПРОДУКТИ

200 мл.олио

100 мл. прясно мляко

1/2 ч.л. сол

1 с.л. прясно изцеден лимонов сок.

1 ч.л. горчица


ПРИГОТВЯНЕ



В мензурата на миксера се отмерва олиото.


Прибавя се и прясното мляко.


С пасатора се миксира бавно надолу нагоре около 1 минута. Добавят се солта,лимоновият сок и горчицата и се миксира още 1-2 минути. 
Майонезата трябва да бъде възможно най-гъста,защото после в салатата или деликатесите се размеква.


Майонезата е готова.


Може да се използва по предназначение.


Аз направих салата Оливие.


 Стана много по-вкусна отколкото с готова майонеза.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации