ДОМАШНА НУГА ХАЛВА ВЪВ ВАФЛЕНИ ФУНИЙКИ


Нугата е позната на човечеството още от Античността и до днес се е съхранила като любим сладкарски специалитет в различни държави по света.
Нуга е може би един от най-старите традиционни сладкиши. Неговият произход  всъщност буквално се губи назад във вековете, но любопитен факт е, че тя е широко разпространена в различни географски райони, като вариации на сладкиша могат да се открият от Китай до Средиземноморието, като навсякъде е познат под различно име. Идеята на всички обаче е била да се създаде комбинация между хрупкав и кремообразен десерт, които да се топи в устата.

До Европа нугата е достигнала благодарение на арабите, които първо са достигнали Средиземноморието, разпространявайки рецептата по островите Сицилия и Сардиния, а по-късно тя достига и до вътрешността на континента, като пленява испанските и френските сладкари.
Италианците претендират, че родното място на нугата, наричана torrone е град Кремона. Според една популярна легенда нугата е изобретена в Кремона през 1441. Сладкишът бил измислен в чест на сватбата между Франческо Сфорца и Бианка Мария Висконти, а името "tоrrone" било избрано спонтанно, тъй като формата на десерта наподобявала тази на камбанарията "Torrazzo", която принадлежала на катедралата в Кремона.
Тази история е красива,но не достатъчно достоверна,тъй като халвата е позната на много народи и всеки има претенции за първенство.



Нуга халвата ми е позната още от детството, защото у нас това е традиционно лакомство,което се слага на трапезата на Сирни заговезни.
Тогава тази халва се продаваше само в навечерието на празника и беше толкова твърда,че наистина се изискваха здрави зъби.
Тази традиция за консумация на нуга халва на Сирни заговезни се е запазила и днес, въпреки че от  десетина години лично нашето семейство посрещаме празника и без нея. 
За домашното приготвяне на нуга халва не бях наясно,въпреки че в интернет пространството има достатъчно рецепти.
Миналата година в няколко кулинарни групи се предлагаше рецепта за нуга халва,но технологията за приготвяне ми се видя много трудна и се отказах да направя.
Тази година една прекрасна кулинарка и моя виртуална приятелка Фена Георгиева публикува в няколко групи мека нуга халва,направена по стара българска рецепта.  Видя ми се много лесно и много бързо в сравнение с предлаганите традиционни рецепти.Фени беше направила едно много важно предложение. Захарта да бъде пудра,въпреки че може да се използва и кристална. И ядките да бъдат количествено по-малко отколкото се предлагаше в рецептата,защото халвата все пак трябва да се усеща. 
Осмелих се и реших да опитам. Направих половин доза,защото и консуматорите ни са малко,а и не бях сигурна дали ще я направя.
Изненадах се,че се справих добре,но все пак ако направя тази халва догодина ще се съобразя със следното.
1. Захарта трябва да бъде пудра,както предлага Фени. Аз се възползвах от възможността  да се използва кристална захар. И тя много трудно се разтопи. 
2. Ако все пак реша да използвам кристална захар и захаросан мед трябва да ги разтопя на водна баня.
3. Сместа от захар и мед не трябва да се бъркат дълго а кратко,само докато сместа леко се зачерви, както препоръчва и Феня.
Все пак въпреки тези съображения се получи желаната халва. Нямах вафлени кори и въпреки,че имах хартия за 
печене, реших да използам съхранените от доста време вафлени фунийки, които напълних с халва. Така се получи от "дефект ефект". Станаха много симпатични Нуга фунийки.
Споделям чудесната рецепта на Фени за направа на мека Нуга халва.

ПРОДУКТИ


150 гр. пудра захар
150 гр. мед
1 белтък
1 ч.л. лимонов сок за разбиване на белтъка
2 с.л.захар за белтъка

150 гр. печени ядки

ПРИГОТВЯНЕ



Медът и захарта се смесват. Ако захарта е кристална и медът захаросан се разтопяват на водна баня. Ако захарта е пудра и медът течен се загрява на ниска степен. При мен на 4 от 9 степен.


Белтъкът се разбива като се добавя лимоновият сок и постепено  се добавя най-напред едната лъжица захар и след кратко разбиване и другата. Разбива се докато белтъкът стане на сняг и е устойчив на падане.
След това сместа от захар и мед се слага на по-висока степен/ на 6 / да заври и веднага се намалява на по-малка степен за още 2-3минути,докато сместа леко се зачерви. 
На тънка струя се излива в белтъка като разбиването с миксера продължава. 
Добавят се и печените ядки и се разбърква.
Работи се бързо,защото сместа се втвърдява.


Готовата халва се разпределя във вафлените фунийки като се слага по малко и се притиска леко навътре докато се напълнят фунийките. Заглажда се с мокра лъжица. Отгоре се поръсва с кокосови стърготини.

 
За  красив външен вид върхът на фунийките се намазват с мед и се поръсват с наситнени печени орехи.

 
Фунийките се поставят на хладно за няколко часа,за да се втвърди сместа напълно. Аз нямах търпение и след час  разрязах парче и все още халвата не се беше добре втвърдила.

 
Сега вече халвата е добре втвърдена и е  с отличен вкус!

 
Количеството на орехите е напълно достатъчно и не бива да се увеличава.




Халвата вече е готова за консумация.


За да се разреже добре се използва остър мокър нож.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации