ДИП ГУАКАМОЛЕ ХУМУС


За първи път опитах хумус при гостуването ми в дома на семейната ни приятелка леля Йовка.  Беше направен с добавка на авокадо.Това се случи преди 35 години. В нашите магазини тогава трудно можеше да се намери авокадо,а тя беше го получила от дъщеря си, която живееше в Южна Африка.

Какъв е произходът на хумуса?




От всичко, което ни е известно за хумуса, може да се направи категоричния извод, че той е древно ястие. Но да кажем къде точно и кога се е появил той, е въпрос с повишена трудност, който неминуемо ще доведе и до сериозен спор.

Днес хумусът е от основно значение за турската, ливанската, сирийската и египетската кухни и всяка от  тези кулинарни традиции е категорична, че той се е появил първоначално на нейна територия.

Ако човек се зарови в различните източници, ще намери дори твърдения, че хумусът е еврейско ястие, споменато в един от пасажите на Библията. Дамаск и Сирия също се смятат за едни най-вероятните претенденти в тази надпревара.

Според друга популярна теория хумусът не е нито библейски, нито ливански, нито сирийски, а... египетски.

Най-ранната рецепта за хумус, е от египетска книга за готварство", според Ари Ариел - историк от Средния Изток и преподавател по история и международни изследвания в университета в Айова.

Днес хумусът е много често срещан и в българската кухня. Към него се добавят някои зеленчуци, а когато се сложи авокадо се получава гуакамоле хумус. Само че на  класическото гуакамоле към авокадото се добавят  домати,лук и чушки.

Така че наименованието гуакамоле хумус е условно, заради добавеното авокадо.

Аз съм купувала хумус с добавка на патладжан и сушени домати.

Не знам защо преди няколко дни реших да опитам да направя хумус. Може би защото в къщи имах добре узряло авокадо и си казах, че е най добре да направя хумус и с него.

Имам съхранена рецептата на леля Йовка и реших да я използвам. Добавих и някои още съставки и се получи интересна разядка. Добро решение беше и използването на лайм и орехи.

Само мога да кажа,че домашният хумус е далеч по-вкусен и здравословен от този, който се продава в магазините. Няма консерванти и може веднага след приготвянето да се консумира.

Споделям рецептата.


ПРОДУКТИ


150 гр.сварен и обелен нахут

1 средно голямо  добре узряло авокадо

50 гр.орехови ядки

1 ч.л сусамов тахан

4-5 скилидки чесън

2 с.л.зехтин

1 лайм

1ч.л.песто

3 супени лъжици прясно мляко

сол на вкус

черен пипер

2-3 клонки магданоз


ПРИГОТВЯНЕ


 
Най-напред се сварява и обелва нахутът. Заедно с него се приготвят орехите,чесънът и магданозът. Поставят се в блендъра и се смилат.


Авокадото се обелва и нарязва на малки късчета. Заедно с останалите продукти се поставя в блендъра. Всичко се смила до гладка паста.


Хумусът вече е готов.


Гарнира се с парче лайм.


Много приятна е консумацията с ръжени сухари.




 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

  1. Чудесна разядка! Много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  2. Много и интересна и може би вкусна разядка

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно изглежда!! Ще опитам! Само се чудя какво означава дип?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря! Дип е синоним на разядка и двете означават сос. Буквално дип означава "топвам"в смисъл топя в разядката.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации