ШИШЧЕТА ОТ САЛАТА КАПРЕЗЕ





 

 Салата Капрезе    е деликатес,който понякога сервирам на домашната трапеза.



Тя е толкова семпла и вкусна.Домати, моцарела и босилек. Това са трите основни продукта. И зехтин, сол и пипер, разбира се. 

Салата от Капри или Капрезе (Insalata Caprese) става популярна някъде в началото на едва 70-те години - нищо че мнозина смятат, че жителите на остров Капри и региона около Неапол винаги са се хранели с домати и моцарела.




Родената край Неапол София Лорен пише за салатата от моцарела и домати в книгата си "В кухнята с любов" (1972 г.), че много би искала да знае кой е измислил комбинацията, която се за нула време се превърна в класика.

Най-вероятно салатата е измислена през първата половина на ХХ век. С нейния произход се свързват няколко души. Говори се за патриотично настроен зидар, който изобретил салата с цветовете на италианския трикольор, споменава се името на поета Филипо Томазо Маринети, както и на египетския цар Фарук (1920-1965 г.).

Въпреки, че тази салата се приготвя през лятото когато доматите са най-вкусни и за направата и не се използват много усилия или губене на време, тя може да се приготви и през други сезони.

За по-разнообразен и красив ефект миналото лято приготвях салатата няколко пъти от мини моцарела и чери доматчета. 

Реших,че много добре биха стояли като шишчета.


Имах  декоративни пласмасови пръчици за приготвяне на коктейли и реших,че нанизани на  тях биха са получили много ефектни орнаментчета. И наистина стана нещо много интересно. 

Последният път ги правих при гостуването на внучката. Направи ми впечатление,че вниманието и се привлече от пъстрата палитра на салатката и вкусово също и допаднаха. 

Дълго се каних да публикувам тази красотичка,но едва сега и дойде редът.

ПРОДУКТИ


1 опаковка мини моцарела

няколко клонки чери доматчета

листчета босилек

2-3 ч.л.песто

За дресинга

2 с.л. сос от нар

2 с.л зехтин

1/2 ч.л.мед

ПРИГОТВЯНЕ



Приготвят се доматчетата и моцарелата като се измиват добре.
Нанизват се на коктейлните пръчици, редувайки се доматчета, моцарела, доматчета.  Или в обратен ред моцарела, доматчета, моцарела.
Гарнират се с листчета босилек и кълнове от броколи.
Сервира се и дресинга и пестото за овкусяване.


 Салатата може да се постави и като елемент на ордьовър.


 Може да се комбинира и с други зеленчуци и сирена. Но по-оригинално е да се поднесе самостоятелно.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

  1. Чудесна идея! Много са симпатични!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Благодаря! Наистина са много симпатични и удобни за консумация! Радвам се,че са Ви харесали!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации