СТУДЕНА ДОМАТЕНА СУПА ГАСПАЧО


Казват,че за испанците и португалците гаспачото е онова,което за нас е тараторът. Свежо, разхлаждащо и много вкусно ястие. Приготвя се от сурови продукти предимно домати, краставици, чушки, лук и подправки.

Има различни теории за произхода на гаспачото. Според най-популярната първообраз на тази вкусотия е арабската супа с чесън и крутони, пренесена на испанска земя от римляните.

Първо с малки промени се е наложила в андалуската кухня.

Не бях опитвала тази супа и като прочетох за нея ми се стори нещо съвсем обикновено. Реших да изпробвам един вариант на рецептата, като си набелязах продуктите и ги съчетах по мой вкус. Получи се  много освежаващо и с добър вкус ястие. Супата трябва да се изстудява, но поради здравословни причини реших да я сервирам неизстудявана с кубчета лед.

Получи се добре.

Споделям рецептата


ПРОДУКТИ

1 кг. домати

1 краставица

1 /2глава зелен лук

2-3 скилидки чесън

1 сурова чушка

1 с.л.зехтин

1 ч.л.оцет

сол

магданоз

кубчета лед


ПРИГОТВЯНЕ 



Доматите се обелват. Отстранява се семенната част. Поставят се в блендър.
Моите домати бяха замразени обелени. Само отстраних семенната част. Можеше да купя пресни домати,но домашните макар и замразени са по-вкусни.


Нарязва се чушката и  се пасира. Наложи се, защото съпругът ми предпочете само чушка и трябваше да му отделя една чаша от съдържанието.


Нарязват се и останалите зеленчуци. Слагат се и подравките.


Пасира се.  Сервира се с кубчета от зеленчуци,които се заделят от приготвените.


Преди поднасяне се поставят кубчета лед.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации