ЧЕРЕШИ В ЖЕЛЕ


Лятото настъпи и в тези жеги много подходящи са желираните плодове. Вярно е,че прясната им консумация  е за предпочитане,но за разнообразие може да си приготвим и желирани.


В нашата градина сега черешите са на почит. Имаме няколко сорта.


Реших да набера от тях и да ги желирам.


Използвала съм желатин и агар агар за желиране,но миналата есен си купих от Гърция готов продукт за желиране. За превода на инструкцията за желиране разчитах на приятелката ми Пепи,която живее на о-в Итака в Гърция. Получи се невероятно вкусен охладен десерт.
Споделям рецептата,защото този продукт може да се намери в България, а няма инструкция за приготвянето му на български език.

ПРОДУКТИ

100 гр.готово желе./1пакетче/

400 мл.вода

20-30 череши

ПРИГОТВЯНЕ



В кутията има две пакетчета по 100 грама
Посочената доза е за едно пакетче. Сместа се разпределя в 4 чаши.


Преди това се слага в съд. 


Прибавя се 200 мл. вряла вода. Разбърква се, за да се разтопи захарта.  Веднага се слага и 200мл. ледено студена вода. Може и ледчета с този грамаж.


Черешите се разпределят в чашите и се прибавя сместа,която все още не е желирана. Чашите се поставят в съд със студена вода и така се поставят в хладилника. Остава около 8 л. от сместа.


Последната се оставя леко да се желира.
През това време в чашите сместа се е желирала. Слагат се по две с.л. от оставената смес във всяка чаша. Получава се слой който покрива черешите. Отгоре се украсява с череши, които се залепяват върху желето.

Отново се поставят в хладилника до консумацията.


 

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации