СИРОПИРАН ЧЕРЕШОВ СЛАДКИШ С КРЕМ


В сезона на черешите е съвсем естествено е да се направи черешов сладкиш. Това е най-популярният сладкиш по това време. 


А и черешите в двора ни узряха и беше време да направя сладкиш с част от тях. 

Вече съм правила такъв сладкиш, но идеята ми беше да приготвя нещо ново и по- различно. Затова реших да сиропирам сладкиша като добавя и крем.

Получи се невероятно вкусно и сочно лакомство.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

250гр.  череши

5 големи или 6 малки яйца

80 гр.захар

100 мл. олио/50 мл.  кокосово масло, но може само слънчогледово/

150 гр. брашно

150 гр. грис

200 мл. кисело мляко с щипка сода бикарбонат

1 пакетче бакпулвер

ванилиева захар

100 гр.нарязани орехи

За сиропиране

500 мл.прясно мляко

4 с.л.захар

 За крем с грис

500мл.прясно мляко

60 гр.грис

2 яйца

30 гр.краве масло

4 с.л.захар


ПРИГОТВЯНЕ 



Черешите се почистват от костилките.



Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

Жълтъците се разбиват с половината захар. Добавя се олиото постепенно. Брашното бакпулверът и гриса се смесват. Прибавят се постепенно като се   редуват с киселото мляко,към което е сложена содата.


 

Белтъците се разбиват 2 минути с 1ч.л.лимонов сок. Постепенно се добавя захарта като разбиването продължава. докато се получи твърд сняг.



Белтъците се прибавят към сместа внимателно.



Сместа се изсипва в тава върху хартия за печене.



Отгоре се подреждат черешите, които се разбъркват с 1 с.л. брашно.



Сладкишът се пече на 160 °С до суха клечка. 



Когато се охлади сладкишът се сиропира с подсладеното горещо мляко. Отгоре се разпределя крема и се поръсва с орехите.

Приготвянето на крема може да видите тук.

Използвала съм 1/2 доза от рецептата.


Може да се консумира с чай или кафе.



 Или студен сироп.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации