СЛАДКИШ С ЯГОДИ И ШОКОЛАД В КОМПАНИЯТА НА ЦЕЛУВКИ


Един много интересен и вкусен сладкиш с ягоди и шоколад, който сподели Пепи Йоргова от моята кулинарна група. На пръв поглед ми изглеждаше, че комбинацията е необичайна, но съм правила сладка от сини сливи и боровинки с шоколад. 
Тогава се получи нещо много приятно и реших да опитам сега и този сладкиш. Още повече, че това изделие изглеждаше великолепно.


Имах домашни ягоди от нашата градина, които макар и малко количество щяха да ми свършат работа. Оказа се,че не са толкова малко и даже ми останаха да гарнирам сладкиша с ягоди.
 Формата ми е необичайна с голям отвор в средата и трябваше да запълня  с нещо празното пространство.
Ягодите ми се видяха най-удачни. Речено сторено. 



Получи се невероятно вкусен и красив сладкиш.
След няколко седмици се оказа,че ще ходим на имен ден на приятели и отново направих сладкиша, но този път гарниран с целувки.
Споделям рецептата. Ако някой реши да направи сладкиша, трябва да знае,че се използва форма с малък диаметър -20 см.

ПРОДУКТИ

2 яйца
100 гр захар
80 гр брашно
50 гр нишесте
1 пълна ч.л. бакпулвер
50 гр. масло/растително или животинско/
1 п. ванилиева захар.
2 пълни с.л.кисело мляко
200 гр. ягоди
50 гр. шоколад

За ганаша

160 гр. шоколад/розов веган/може да бъде и друг.
80 мл.прясно мляко

За целувките

3 белтъка
240 гр.захар
ванилиева захар
щ. розова боя
щ.сол
1ч.л.царевично нишесте

ПРИГОТВЯНЕ



Яйцата се разбиват със захарта и ванилиевата захар.


Трябва да се получи пухкава кремообразна текстура.


Прибавя се брашното смесено с нишестето и бакпулвера.

 
Слагат се ягодите нарязани на парчета.


Добавя се и шоколада нарязан на малки късчета.

 
Сместа се излива във формата. 


Пече се в загрята фурна на 160°С. около 20 минути. Не се изважда веднага от фурната. Нека постои 5 минути в нея.


Като се охлади се изважда. Сладкишът се е обагрил приятно от ягодите и шоколада. А тази дупка в средата трябва да се запълни.

 
Тук е с ягоди.


Но тук сладкишът е залят с ганаш от 160 гр.шоколад и 80 мл.прясно мляко.
Когато млякото заври се добавя начупеният шоколад и се разбърква.
Отгоре е поръсено с кокосови стърготини и украсено със захарни фигурки.


Целувките са направени като белтъците се разбиват с щипка сол. Добавя се постепенно захарта. Слага се и  
1 ч.л.царевично нишесте.


Разбива се на твърд сняг.


 Половината от целувченото тесто се оцветява с розовата боя. Оформят се целувки върху хартия за печене. Целувките се сушат на 80 °С  около 90 минути.


Сладкишът е готов за гостуването.


 
Ето и разрези на сладкиша.


Вкусен и сочен.


 Приятелите ни се зарадваха много на сладкия подарък!
На Кирчо честит имен ден!

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации