КРЕМ КАРАМЕЛ



Крем карамел, този перфектен десерт, дълго време не беше в полезрението ми. 

Не знам защо не съм го правила. 

Вярно,че имам много десерти,които са интерпретации на сладкиша,но точно крем карамел нямах.

Интересно е как се е родил този толкова обичан десерт.
Ранната история на карамела е забулена в мистерията на далечното минало. Не е ясно точно, кой пръв е загорил захар и кой първи е решил да превърне резултата от една разсеяност в превъзходна кулинарна технология.

Думата карамел е навлязла от френски през испанското caramelo в повечето езици. Къснолатинското calamellus пък е умалителна форма на calamus (тръстика). 




Етимологията му води към захарната тръстика, която е била известна в Древна Гърция още от времето на Александър Македонски, но трайното навлизане на захарта като хранителен продукт в Европа станало едва през Средновековието. Поради което и повечето учени приемат за логично тогава да е бил открит и карамелът.

Пионерската роля в приготвянето на карамел , естествено се приписва на Франция. 

Популяризирането му се свързва с името на граф Праслен (1589-1675 г.). Неговият готвач Ласань изобретил нов сладкиш - карамелизирани бадемови ядки, които кръстил пралине в чест на графа. Твърди се, че идеята му хрумнала, докато гледал как някакъв чирак в кухнята лакомо гризе остатъци от карамел и бадеми. 





Новият десерт е изпратен в двора на крал Луи XIII, където се радвал на голям успех.


Днес крем карамелът успешно преодоля историческите промени на демокрацията.
 Той също беше един от типичните десерти по времето на социализма, сравнително често предлаган в обществените столове. 
Между някогашния крем карамел и модерния има една-единствена разлика. Някога в столовете го поднасяха направо с алуминиевите купички за печене, както е изваден от фурната. Поради което имаше малко неугледен вид. 
Сега в ресторантите го обръщат в чинийка и същият крем-карамел потрепва гордо като някакво парфе. 

И нещо друго сегашната технология на приготвяне хвърля в паника съвременните домакини, защото всички се стремят да приготвят крем карамел без шупли. И затова трябва да се спазват строги правила. 
Това може да е важно, но още по-важно е десертът да е вкусен и приятен на външен вид, без горчив вкус от прегорелия карамел.
На последното държа много и винаги внимавам с карамелизираната захар. 
Ето как приготвих моят крем карамел.

ПРОДУКТИ

4 яйца
500 мл.прясно мляко
60 гр.захар
1 п. ванилиева захар
50 гр. захар за карамела

За фигурите

6 с.л.захар


ПРИГОТВЯНЕ


Най напред се разбиват яйцата с телена бъркалка.



Част от млякото се загрява до кипване и към него се прибавя захарта и ванилиевата захар. Бърка се, за да се разтопи. Прибавя се към студеното мляко.  На тънка струйка млякото се прибавя към яйцата като се бърка непрекъснато. Сместа се прецежда.


Непосредствено във формичките се карамелизира захарта като се внимава да не стане прекалено зачервена защото ще горчи. Някои сладкари препоръчват преди да се налее сместа, формичките да се намажат с малко масло за по-лесно изваждане на крем карамела след като се изпече.


Сместа се разпределя във формичките, които се поставят в съд със студена вода.
Фурната е загрята на 140°С. При тази температура се пече около час без вентилатор. На всеки 20 минути в тавата с вода се пускат по няколко кубчета лед.


След като десертът е готов се оставя във фурната /във водата/докато се охлади напълно.  Продължава да се охлажда, но вече в хладилника и при сервиране се обръща в чинийки.


 

И защото всички се стремят да получат крем карамел без шупли и моят се получи добре. Само че забравих да снимам разрез. Сетих се когато остана най-малкото количесво, което заемаше половината от формичката. Но и това е нещо.

За украсата карамелените фигурки  се получават като се карамелизират 6 с.л. захар.


Карамелът се излива с кръгообразни движения върху кубчета лед.


 С получените фигурки се украсява.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации