САНДВИЧИ МИДИЧКИ С ПЛЪНКА И ПЕРЛА ОТ ПЪДПЪДЪЧИ ЯЙЦА

Мидите с перли са драгоценен морски дар.




Древните гърци вярвали, че това са сълзите на богинята на любовта, а японците - на морската покровителка. През Средновековието били убедени, че ангели затварят в миди сълзите на сирачетата и невинните ги превръщат в скъпоценности.

Мидите с перли или раковини с перли са пренесени и в кулинарията. 

Руските сайтове изобилстват от интересни предложения на миди или раковини направени от бутер тесто, плънка и перли от пъдпъдъчи яйца.  Може да проследите процеса на направа във видео тук

Тази идея толкова ми хареса, че реших да направя сандвичи наподобяващи мидички с перли.




Получи се красиво на вид изделие и с невероятен вкус на хрупкаво бутер тесто.

Плънката, която избрах също трябваше са бъде морска. Спрях се на риба тон от консерва и пушена сьомга. За перлички ми послужиха изключително полезните пъдпъдъчи яйца.

Купих охладено бутер тесто и разчитах на доброто му качество, за да може "мидите" да могат да се оформят добре като тестото увеличи достатъчно обема си.

 Това зависи в голяма степен и от загрятата фурна. Най-напред експериментално изпекох една мидичка, но фурната не бе много загрята въпреки че я включих по-рано. 

Останалите мидички се получиха с достатъчен и значително по-голям обем.

И така когато ги оформих се получиха много интересни и изключително вкусни сандвичи-мидички.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

охладено бутер тесто 1 руло

пъдпъдъчи яйца /според броя на мидичките/

риба тон -1 консерва

каймак или сирене крема 200гр 

пушена сьомга 50 гр.

1 жълтък за намазване на мидичките

ПРИГОТВЯНЕ



Фурната се включва на 220 °С

Рулото бутер тесто се развива и с кръгла форма се изрязват кръгове. Прегъват се в горния край.



Подреждат се в тава върху хартия за печене. На всяко кръгче се правят нарези,наподобяващи ръбчета на мидата. Докосва се леко с ножа.

Отгоре кръгчето се намазва с разбит жълтък.



Пече се на 200 °С около 15 мин. Зависи от силата на фурната. Може и по-малко или повече.



През това време се сваряват и обелват яйцата.

Приготвя се плънката, като към каймака/сиренето крема/се прибавя рибата тон и се разбърква.



Всяка мидичка се разрязва в долния непрегънат край до началото на прегънатото от двете страни.

Вътре се е оформила кухенина. 

Пушената сьомга се нарязва на парчета.

В основата на кухото пространство  се слага по 1 парче от сьомгата. Поставя се и от плънката и се завършва с яйце/"перла"/ в средата.



Сандвичите са вече оформени.




Много са вкусни да се хапват с кисело мляко.


ДОБЪР АПЕТИТ!


 

Коментари

Популярни публикации