СОРБЕ ОТ НЕКТАРИНИ


Сорбето е сред емблематичните летни кулинарни творения. Може да се срещне под формата на ледено питие или като замразен десерт, наподобяващ сладолед. Според някои източници разхлаждащото сорбе произхожда от Древна Персия.

Но подобни десерти са се приготвяли и на друго място по света, така че произходът на сорбето е спорен. При направата му обикновено не се ползват млечни продукти, но пък десертът може да съдържа лимонов сок, захарен сироп, вино, ликьор, плодове.
Сорбе съм приготвяла от множество плодове,но само за гарниране на десерти.
Сега реших да направя по-голямо количество за разхлаждане през все още горещото време.



Сега нектарините ни започват да зреят и реших да направя сорбе с тях. 

Имам и подходящ ликьор и вкусовете много ще си отиват. 
Интересен въпрос е как се сервира сорбето. В чаши или купички, а защо не и като близалки на клечка.

ПРОДУКТИ

500 гр.нектарини
125 мл.минерална вода
50 мл.ликьор
1ч.л.мед
1ч.л.лимонов сок
мента 

ПРИГОТВЯНЕ

Нектарините се нарязват на парчета и се поставят във фризера за няколко часа.



Изваждат се и се оставят да се отпуснат. През това време се смесват останалите продукти. Поставят се в блендера. Добавят се и нектарините. Блендира се кратко. Ароматизира се с лимонов сок и мента и отново се блендира.


Подготвят се формичките за близалките.


Поставя се част от съдържанието там и се слага във фризера.


Останалото се поставя в кутия и се прибира във фризера. Разбърква се след 1-2часа.


След  3 часа вече може да се сервира в чаши.


или като близалки.


На мен ми харесва и  почти разтопено сорбе.



Добре се консумира и със сладкиши.



ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации