ДЕСЕРТ ИТЪНСКА БЪРКОТИЯ ИЛИ ETON MEES



Десертът Итънска бъркотия/Eton Mees/ е една интересна комбинация от захарни целувки, плодове и сметана.Смята се, че това е сладко изкушение подходящо за лятото, но може да се похапва по всяко време.

 


За първи път за Итън Мес се споменава в писмени източници през 1893 година и се смята, че произхожда от  Eton College/Итънски колеж/, където се е сервирал по време на годишния мач по крикет на възпитаниците на Eton College срещу учениците на Harrow School

Итънската бъркотия ни връща във времената около 1920 година. По време на мач по крикет един лабрадор седнал върху кошница за пикник, в която имало торта Павлова и смачкал тортата . Младежите от колежа, обаче, си я хапнали без да се впечатлят ни най-малко от това, че външния вид на нежната Павлова бил напълно съсипан и така се родила Итънската бъркотия!

Тази "Итънска Бъркотия" всъщност представлява една вкусна смес от червени летни плодове, натрошени целувки (безе) и бита сметана 

Класическият Итън Мес се приготвя с пресни ягоди, натрошени целувки и бита сметана.

Освен този класически вариант обаче, съществуват безброй много други рецепти за итън мес - с малини, череши, боровинки, къпини, дори с банани. Някои добавят в купичките сироп от червени летни плодове, сладко от такива плодове, дори натрошени ядки. А итън мес с банани поливат с карамелен сироп.

Импровизациите могат да бъдат безбройни, но навярно както и да се приготви, все ще е  апетитно, вкусно и много, много привлекателно за очите и небцето!

Приготвих Итън Мес, защото бях доста заинтригувана от историята на десерта и ми стана интересно, а и от приготвянето на  мини тортичките  Павлова, ми останаха както целувки, така и сметана.  И защото сметаната ми беше растителна за по-добър вкус сложих и малко маскарпоне. Желирах леко сместа, за да се комбинира добре с целувките и те да се чувстват при хапване.Използвах горски плодове.

Споделям рецептата

ПРОДУКТИ

100 г. целувки

200 мл. млечна сметана 

125 гр.маскарпоне

2 ч.л.желатин и 4с.л.вода за разтваряне

100 г. горски плодове

1с.л.мед

2 с. л. ликьор 

3 ч.л. сладко от горски плодове

смлян шам фъстък




2/3 от плодовете сладкото и ликьора се смесват. Разпределят се в чашите.



Маскарпонето се смесва с меда и сметаната. Поставя се разтопеният на водна баня желатин и се разбърква със сместа. По-голяма част от целувките се натрошават и се разбъркват със сместа.


С лъжица за сладолед сместа се разпределя в чашите.


Отгоре се поставят плодове и останалата разбита сметана. Може да се гарнира с натрошени целувки и шамфъстък. 





Десертът се поднася охладен.




 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации