ИМАМБАЯЛДЪ С ПЕЧЕНИ И РЕДЕНИ КРЪГЧЕТА ПАТЛАДЖАНИ


Имамбаялдъ е балканско или по-точно турско ястие,което е доста популярно у нас.
Имамбаялдъ“ (imambayildi) на турски буквално означава „припадналият имам“. А словосъчетанието е познато в целия балкански регион като име на едно от най-вкусните турски зеленчукови ястия – патладжани, пълнени с лук, домати и чесън. Ястието се готви в зехтин и се сервира студено.
За името на Имамбаялдъ има много легенди, като официалната турска  легенда гласи следното: когато жената на един имам му сготвила пълнен патладжан, той толкова се въодушевил, че припаднал от възторг. Друга версия на историята гласи, че влюбен в ястието имам припаднал от мъка, когато зехтинът свършил и жена му нямало с какво да сготви пълнените патладжани.
Без значение дали някоя от двете легенди е вярна, Имамбаялдъ е едно от най-вкусните зеленчукови ястия.
Не зная защо но до сега не съм готвила тази голяма вкусотия.Освен в патладжан ястието може да се направи от нарязани на парчета патладжани изпечени или пържени в зехтин.
Пълнежът се поставя между резените патладжани подредени в тавичка на пластове.
Аз многократно съм приготвяла пълнени патладжани с зеленчуци, кайма или ориз ,а на последък и киноа. 
Затова реших да приготвя имамбаялдъ не в самия патладжан,а да подредя зеленчука на пластове и между тях да поставям плънката.




По този начин го прави една страхотна моя приятелка Доби Димитрова.
Наскоро видях нейното ястие приготвено в по- голямо количество за зимата. Доби неведнъж ми е обяснявала технологията на сготвени от нея ястия и винаги са ми се получавали перфектно.
И този път не направи изключение.
Тя е не само мила както се вижда, но и много любезна и с охота обяснява как е сготвила  едно или друго ястие и винаги с уговорката че е направено "едно към око".
 Няма значение  точната мярка, важна е технологията. 
И така обясненото от Доби ми беше достатъчно да направя и аз моето първо имамбаялдъ.
Направих предварително доматен сос, за да пека после по-малко. Изпекох патладжаните на фурна и задуших останалите зеленчуци. 
Следвах всички стъпки в подреждането на зеленчуците и накрая завърших с ред патладжани и доматен сос върху тях. Останали ми бяха чери доматчета, подредих и тях. Само забравих да поставя фолио отгоре  за известно време и доматчетата хванаха тъмен загар. Но не е беда. Всичко останало беше супер.
Получи се невероятно вкусно ястие. 
Благодаря Доби, мила приятелко, за разясненията! 
Споделям моята рецепта като количествата са приблизителни.



ПРОДУКТИ

3 патладжана
1,5 кг. червени домати
2 гл. кромид
3 моркова
зелени подправки: дафинов лист от дървото, кервиз, магданоз
И още чесън черен пипер,сол
зехтин -50 мл.

ПРИГОТВЯНЕ


Най-напред нарязваме патладжаните на кръгчета и ги печем в тавичка върху хартия за печене. При мен беше на два пъти по 20 минути на 200°С.




През това време пасираме доматите и сваряваме доматеният сос с 2 с.л.зехтин. Посоляваме и слагаме 1ч.л.захар.
Нарязваме лука и морковите и ги задушаваме в зехтина и малко вода./50 мл./ Посоляваме и доливаме още толкова вода.

Прибавяме две трети от доматеният сос. Разбъркваме, слагаме подправките и чесъна и оставяме да поври 5-6минути.


На дъното на тавичката поставяме няколко лъжици доматен сос.


Върху него подреждаме ред патладжан.


Следва половината от сместа. Отново редим патладжани, останалата смес и завършваме с патладжани.


Върху патладжаните изливаме останалия доматен сос и подреждаме чери доматчетата. Печем на 180°С 25 минути. Изключваме фурната и ястието остава още 5 минути.


Готовото ястие поръсваме с магданоз.


Изключително вкусно.


Защото съм единствен консуматор на това ястие замразих  от него за зимата.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации