РУЛО СТЕФАНИ В КЕКСОВА ФОРМА


Това руло правих за имения ден на съпруга ми на  св.Мина. До сега все не успявах да го публикувам в блога. 

Иначе идеята за такова руло точно във формата на замъка бях замислила отдавна. Но все други неща изместваха този деликатес. 

Не случайно избрах пъдпъдъчи яйца. Точно се побират във формата. А и са много полезни с по-ниско съдържание на холестерол в сравнение с кокошите яйца.

Мислех си картофите за гарниране да са пържени,но после реших,че е по-добре да ги изпека във фурната на водна баня.

Специфичното при печенето на рулото във формата за кекс е,че долу не се получава златист загар и е необходимо след обръщане на формата да се допече във фурната за зачервяване. 
 
И така, получи се много бързо и вкусно ястие. Направих и бял сос и всичко стана чудесно. 
Ето как направих всичко това.

ПРОДУКТИ

600 гр. кайма

9 пъдпъдъчи яйца
2 моркова 
3 кисели краставички


Подправки за каймата

1 гл.лук смляна в блендера
кимион,черен пипер,ким,бахар
чубрица,мащерка
1жълтък
1/2 ч.ч. червено вино*
вегета

За печените картофи

700 гр. картофи
вегета 
40 гр.масло
1/2ч.ч. бяло вино
 
За белия сос

40 гр.масло 
1 препълнена л.брашно
100 мл. прясно мляко
вегета

*Мерителна чаша 100 мл.

ПРИГОТВЯНЕ

1. Приготвят се картофите като се обелват, измиват и поставят в тавичка. Заливат се с вода до 1/2 ниво на картофите. Слагат се подправките.
Пече се 20 минути с фолио и 15 минути без фолио.




2. Каймата се омесва с подправките. Престоява 30 минути в хладилника.
Подрежда се 1/2 от нея във формата. Трябва да покрие дъното и стените на формата.

3.  Морковите се сваряват и нарязват на дребно. Също и киселите краставички се нарязват на дребно. Смесват се с морковите.

4.Яйцата също се сваряват и обелват.

5.Във формата върху каймата се подреждат яйцата и между тях морковите и краставичките.



6. Отгоре се покрива с останалата кайма. Притиска се да няма луфтове. Намазва се с част от белтъка.


7. Пече се на 200°С около 20 минути. Обръща се в тавичка покрита с хартия за печене, намазва се с останалия белтък и се пече още 15 минути.

  
7. Готовото руло се гарнира с картофите,  кашкавал и чери доматчета.

8. Сосът се приготвя  като към сгорещеното масло се прибавя брашното и се запържва до златисто. Прибавя се прясното мляко и вегетата.


9. Сосът се сервира отделно или се полива в чиниите върху рулото.


ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации