НАДИПЛЕНИ КРОАСАНИ С ЛОКУМ И ОРЕХИ






Прототип на тези красиви кроасани са надиплените банички,изкусно направени от турските кулинарки.


Вдъхновена от тяхното майсторство се опитвах няколко пъти да използвам техниката на сгъване на баничките и въпреки,че бях далеч от подобно виртуозно изпълнение направих банички с картофи и сирене и ябълкови щрудели с  различни допълнения към тях.


Последното ми изпълнение беше банички кроасани със сирене.  Наистина заприличаха на кроасани. 
За тяхната направа може да прочетете тук


Баничките станаха добре,  но се правеха трудно,защото корите ми бяха малки. 
Реших да направя кроасани от тесто с мая, разчитайки на по-голяма площ за оформяне на кроасаните. 
Разглеждайки различни рецепти се спрях на кроасаните на Таня Донева от блога и "Вкусното ми хоби със страст и любов"
Технологията ми хареса,въпреки че имаше доста време за втасване,но въпреки това по нейната технология се работи с лекота.
Когато започнах да изпълнявам рецептата стъпка по стъпка,въпреки че не правя тестени изделия за първи път си мислех дали ще успея да се справя,но притесненията ми бяха напразни. Единствената ми трудност беше да надипля намазаната с масло кора и си помагах с дръжката на четката за мазане на жълтък. Може да се използва и по-тънка точилка.
И така получиха се желаните кроасанчета. Моите форми са по различни от тези на авторката на рецептата,но това съумях да напрравя.
След публикацията ще оставя линк към рецептата на Таня Донева и там ще може да гледате клипче с оформяне на кроасаните,защото този модел не е труден за изпълнение,но трудното е да се обясни. Просто трябва да се види.
Продуктите в рецептата са толкова точни,че не е необходимо нищо да се променя в смисъл допълва течност или сухи съставки. Единствено вместо 1 голямо яйце,сложих две съвсем малки.  Нямах други. И печенето при мен беше кратко. Вместо 35-40 минути ми бяха необходими 20 минути. Но това зависи от фурната.
Освен това кифличките на Таня/тя така ги назовава/бяха солени, а моите кроасани сладки,но не слагах много захар. Задоволих се само с 2 с.л. допълнително и едната беше ванилиева захар.
Крайният резултат беше чудесен.
Препоръчвам рецептата. Много е сполучлива.

ПРОДУКТИ

450 гр. брашно. 
7 гр.суха мая
2 белтъка от съвсем малки яйца
80 мл.олио 
200 мл. прясно мляко
2 с.л.захар
1 п. ванилиева захар
кора от 1 лимон
1/2 ч.л.сол

За плънката

1/2 кутия локум
50 гр. орехови ядки

За намазване
 
За корите : 50
гр.разтопено масло и олио
 
За гланциране на кроасаните : 2 жълтъка

ПРИГОТВЯНЕ

1. Към затопленото прясно мляко се поставят маята,захарта и ванилиевата захар. Разбърква се,за да се разтопи захарта.
2. Оставя се да 5 минути.
3. Прибавят се олиото и белтъците.


4. Брашното се пресява и към него се добавя солта. Разбърква се и се оформя кладенче.


5. Слагат се течните съставки.


6. Омесва се гладко тесто,което се слага в найлонов плик и в малка тенджерка във фурната, загрята на 50 °С. Там престоява 
15 минути/само да се отпусне/.


7. Тестото се изважда и от него се оформя цилиндър,който се разделя на 9 части. Всяка с тегло 83 грама.
Оформят се 9  топчета.


8. Покриват се и се оставят да втасат 40 минути.


9. От всяко топче се оформя кора. Намазва се масло и с помощта на точилка или пръст се събира в горния край. /Може да се проследи във видеото в рецептата на Таня Донева/


10. Двата края се събират и се получава това,което е показано на изображението.


11. Отгоре се слага от локума и ореховите ядки. Кората се навива отдолу нагоре и се обръща. Краищата леко се изтеглят настрани. Може да се проследи във видеото.

12. Оформените кроасани се подреждат в тава върху хартия за печене. Отново се покриват и оставят да втасат 20 минути.
Фурната се загрява на 250°С.


13. Втасалите кроасани се мажат с жълтък и слагат във фурната. След 5 минути се намалява на 160°С. Това силно загряване направих защото кроасаните ще продължат да увеличават обема си преди да се запекат ако фурната е слабо загрята. А това не е нужно. Наблюдава се и ако кроасаните се зачервят достатъчно се слага отгоре алуминиево фолио.
Пекат се още 15 минути. Или всичко 20 минути. Така беше  в моята фурна,но всяка такава е различна.




14. Готовите кроасани се покриват с мокра кърпа да постоят 5-10 минути, за да омекнат.

15. Вътрешната им структура е чудесна.


16. Може да се сервират с прясно изцеден ябълков сок


Или с айрян.  С каквото и да се поднесат кроасаните са невероятно вкусни. Но... и доста калорични.😉🙂🙂🙂




 ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttps://donevatania.com/2023/01/%D0%BF%D1%83%D1%85%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%84%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/

Коментари

Популярни публикации