ТОРТА БОНБОН ФЕРЕРО РОШЕ




 Една от най-емблематичните марки на Ferrero Group е създадена през 1982г. в Алба, малко градче в хълмовете на Пиемонт в Италия. 




Вдъхновена е от желанието да направи цялото удоволствие от изтънчен шоколадов специалитет достъпно за много по-широка публика. Първоначално продаван в Европа, Ferrero Rocher скоро се превръща в любимия бранд бонбони в кутия за милиони хора по света. Днес той е световен лидер в своята категория  и се продава в 140 държави на 5 континента.

Тези толкова популярни и любими на много хора бонбони вдъхновяват множество сладкари,които сполучливо моделират свои авторски торти с наименованието Фереро Роше.

Интернет пространството изобилства от рецепти за торти със същото наименование. 
Има толкова много изображения на тази торта, гарнирана с оригинални бонбони Фереро Роше.

Преди време открих една идея за торта Бонбон Фереро Роше.
Видя ми се интересно, но загубих линка към този сайт и след дълго ровене в Интернет открих рецептата. 
Предлагаше се да се изпече кръгъл блат,който да се нареже на ленти и същите да се подредят в кръгла купа. Много интересен ми се видя пълнежът и конструкцията на тортата.

Когато реших да я приготвя в навечерието на рожденият ден на съпруга ми, се случи така че нерекъснато спираха електрозахранвването с часове и не можех да разчитам на сигурност за изпичане на блата и затова реших да използвам готови рула.
Като направих пълнежа и го опитах разбрах, че ще е доста тежък ако остане само той в средата на тортата. Затова между сместа сложих още 2 реда рулца. Това увеличи и количеството на продуктите, но се получи добре.



Вдъхновена от вида на гранд бонбона Фереро  Роше реших да украся с панделка. 


Стана сполучливо.

Но за самия празник на съпруга ми,  за да намеря място на топера с отбелязването на рождения ден свалих панделката и остана само топера.



Но и така е красиво и тортата прилича на един истински гигантски бонбон в тържествена обстановка.





 В края на краищата по съвета на близки консултанти остана този окончателен вариант.

Споделям рецептата


ПРОДУКТИ

За обвивката

2 рула с крем и сладко от ягоди
1 руло с крем ванилия
За пълнежа
300 гр.сладкарска сметана
250 гр.течен шоколад 
70 гр. натрошени лешници
100 гр.вафли с лешников вкус

 За топинга

70 мл.сварено кафе  и 6 с.л.вода

За шоколадовия ганаш

150гр. черен шоколад/74%какао/
200мл. прясно мляко
30 гр.начупени лешници
30гр. краве масло

ПРИГОТВЯНЕ




1. Най-напред приготвяме пълнежът. Натрошаваме вафлите.

 
2. Начупваме и лешниците. Смесваме с вафлите.


3. Разбиваме сметаната. Оставяме 2-3лъжици за измазване на тортата.
 Прибавяме към сместа.


4. Разбъркваме добре. Оставяме настрана


5. Облепваме подходяща купа с фолио. Моята не е точно полусфера,но пак се получи добре.


6. Нарязваме рулата на парчета. Подреждаме по стените и дъното на купата.


7. На дъното поставяме малко от пълнежа 2-3лъжица. Подреждаме ред рулца. Отново смес,пак рулца ,смес и завършваме с рулца.  Завиваме с краищата на фолиото и слагаме в хладилника за 1 нощ.


8. На другия ден махаме фолиото и обръщаме обратно тортата. 


9. Измазваме тортата като към сметаната прибавяме 2 ч.л.нутела.


10. За ганаша начупваме шоколадите. Прибавяме маслото и прясното мляко. Разтопяваме на водна баня. Готовият ганаш отстраняваме от котлона за 1-2 минути.



11. Прибавяме начупените лешници.


12. Изливаме върху тортата. 


13. След като ганаша се стегне тортата се украсява.


14. Ето я и празнична.  Като честитя рождения ден на съпруга ми, му пожелавам здраве и дълги години да празнуваме заедно!




Рожденикът оцени тортата като много вкусна.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttp://buonafurcettaivana.blogspot.com/2015/11/rocher.html?m=1

Коментари

Популярни публикации