ЧИЙЗКЕЙК С ВГРАДЕНО МАЛИНОВО ЖЕЛЕ


От доста години не сме събирали сестрите си заедно. Моята сестра живее в Белград от 45 години и не идва често в България. Зълва ми живее наблизо, но все не успявахме да ги поканим заедно.
В чест именно на тяхното гостуване в нашия дом направих този чийзкейк.
Интересна е техниката на вграждане на плодово желе в желиращ се млечно-сметанов слой. Това научих от руските кулинарки.  Получава се много красива конструкция. 
Върху все още малко желирания млечен слой в средата се поставя съд, в който се слага чаша с вода. Така престоява 2 часа, след което се получава отвор и в него се налива малиновото желе. Останалото количество се радполага като втори слой върху млечно сметановия.
След повторно желиране се получава красив и много вкусен чийзкейк.


ПРОДУКТИ

За основата

200 гр.маслени бисквити
100гр. краве масло
2 с.л.сметана

За млечния слой

500 гр. маскарпоне
500 гр. кисело мляко
50 гр. мед
1 ампула есенция ванилия
25 гр. желатин
50 мл.вода

За малиновото желе

300 гр. малини
500 мл.вода
50 гр.мед
20 гр.желатин

малини за украса
шоколадово драже
4 с.л.сметана

ПРИГОТВЯНЕ 



1. Бисквитите се смилат в блендера. Прибавя се разтопеното масло и сметаната. Всичко се разбърква. 

2.  Маслената основа се разстила на дъното на формата, която преди това е покрита около стените с ацетатно фолио.


3. Маскарпонето и киселото мляко се разбъркват. Добавя се меда, есенцията и разтвореният във водата желатин.
 
4. Сместа се поставя във формата.


5. Отгоре се поставя стреч фолио. Върху него в средата се поставя съд, в който се слага чаша с вода. Формата се поставя в хладилника до желиране на сместа/около 2 часа./


6. След желиране и отстраняване на съда в средата се образува отвор.


7. Малините се пасират и претриват през цедка. Прибавя се меда. Във водата се разтваря желатинът. Смесва се с малиновото пюре. 


8. В образувания отвор се излива малиновата смес . Отгоре се излива останалата част от тази смес. Образува се втори малинов слой.


9. Оставя се да се желира до сутринта. 


10. Отстранява се ацетатното фолио и тортата се гарнира по желание.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации