ПИКАНТНА АПЕТИТКА


Всяка година правя апетитка и винаги се получава добре.
Но скоро видях много интересна рецепта за апетитка, представена от Милена Багалийска.
 Много ми хареса идеята да се сложи кромид и чесън, които се задушават в мазнина и се пасират.
Дафиновия лист се използва само за овкусяване и се изважда.
Изобщо апетитката има чудесен вкус. Направих 1,5 доза от рецептата.
Вместо да смеля доматите сурови, ги изпекох, обелих и тогава ги пасирах.
Така доматите се вариха по-малко, защото голяма част от течността в тях се отдели при печенето.
Благодаря на Миленка за чудесната рецепта!

ПРОДУКТИ

6 кг. домати
1,5 кг. лук
8-9 скилидки чесън
100 гр.чушлета/по рецепта 300г/
5-6 дафинови листа
зърна черен пипер

МАРИНАТА

225 мл.зехтин или олио
3 с.л.сол/може и 2/
2 .л.захар
2 с.л. оцет

ПРИГОТВЯНЕ

 

1. Доматите се измиват, почистват и пекат във фурната. Обелват се и се отделя излишната течност.


2. Доматите се пасират в блендера до образуване на гладко пюре.



3. Лукът се нарязва на кръгчета.  Скилидкиге остават цели. Чушлетата се надупчват.


4. В мазнината се поставят черният пипер и дафиновият лист,докато се промени цвета на дафиновия лист.
 

5. Прибавят се чушлетата и леко се запържват. Прибавя се солта и захарта.


6. Слагат се лука и чесъна.


7. Запържва се до златисто лука и чесъна.
Изваждат се лука, чесъна и чушлетата и се подготвят за пасиране.


8. Слага се доматеното пюре и се вари около 10 минути.


9. През това време се пасират лука,чесъна и чушлетата. Слага се малко и от доматенота пюре, за да се смелят добре продуктите.

10.  Пасираната смес се прибавя към доматите и се разбърква.Прибавя се оцета.
Апетитката се вари още 3-4 минути.
  

11. Апетитката е готова.


12. Още гореща се насипва в буркани и се слагат капачките,върху които се обръщат.
 Не се изварява.





ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации