ТОРТА МЕДОВИК






 Отдавна се каня да направя торта Медовик. Много съм слушала за руските медени блатове за торта, които се продават в магазин Берёзка. Исках да ги опитам. Съпругът ми купи един от   видовете,които се предлагат и направих тортата по рецептата на Ваня Джорджевич, но промених някои количества в крема.  Блатовете са медени и не съм слагала мед в крема. Достатъчно сладко е.
Външното оформяне е моя интерпретация. 

Тортата беше направена в навечериего на Голяма Богородица и в чест на гала обяда със сестра ми, която си заминава след гостуване в родния край.

Споделям рецептата



ПРОДУКТИ

1 пакет блатове  Медовик класик

За основния крем

1 кутия кондензирано мляко подсладено/400 гр./

маскарпоне 500 гр.

сметана заквасена 12% 400 гр.

аромати-ванилия и 2 с.л. ликьор Амарето

сладка течна сметана 350 гр.

За допълнителния крем

250 гр течна сметана
3с.л.заквасена сметана
1 с.л амарето

За фигурите от шоколад

2 черни шоколада

1 бял шоколад, захарни фигурки
найлон с балончета


ПРИГОТВЯНЕ





1. Първо се приготвя крема. Маскарпонето се смесва с кондензираното мляко и заквасената
 сметана и всичко се разбива с миксера

2. Сладката сметана се разбива и прибавя към крема като отново се разбива.

3. Прибавя се течната ванилия и амарето
и отново се разбърква. Разделя се на 4 части и се оставя малко за последния блат.


4. Тортата се приготвя във форма с d=26 см.
Всеки блат се слага за 40 секунди в микровълновата фурна.
Първият се поставя във формата и се намазва с  една част от крема.


5. Поставя се вторият блат и отново се покрива с крем.


6. Така се процедира до изчерпване на блатовете и крема. Последният се покрива с крем и тортата се слага в хладилника до сутринта.


7. Приготвя се  допълнителния крем . Разбива се течната сметана и се прибавя заквасената. Ароматизира се с 1 с.л амарето.


8. С този крем се измазва тортата отгоре и от страни.


9. Приготвя се найлона с балончета за оформяне на тортата. От него се изрязват две ленти за украса от страни на тортата и един кръг, който се разделя на 8 триъгълника за оформяне на тортата отгоре.



10. Разтопява се черният шоколад и се намазват лентите откъм грапавата страна на найлона,за да излязат фигурките.


11. Лентите се залепват в най-долната част на тортата,като се изчаква 5 минути, за да не се разтече шоколада.
12. Тортата се поставя в хладилника, за да стегне шоколада.
13.  След това найлонът внимателно се отделя.


14. Получава се фигурален бордюр. Жалко че на изображението на цялата торта фигурките не се виждат,но това не е беда.


14.  Над бордюра се поставят два реда розички от крема и започва оформянето на тортата отгоре.



15. Разтопява се и белият шоколад. Четири триъгълника се намазват с бял шоколад,а останалите с черен. Фигурките престояват 1 час в хладилника и фолиото се отлепва.
16. Тортата се оформя с тях, захарни фигурки и цветя от градината. 
17. Все още не е разрязана защото ще се опита утре на големия празник Голяма Богородица.


Ето и разрез на тортата. Всеобщо е мнението,че е много вкусна.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации