ТОРТА ВЕТРИЛО
Това е торта "Ветрило". Рецептата е разпространена в интернет пространството и не е трудно да се направи.
Прави впечатление,че тортата е с едно и също съдържание в изобилието от рецепти: блатове, два крема,крокан и сироп за блатовете. И това е напълно оправдано защото се прави торта с конкретно съдъжание,което не бива да се променя.
Но онова,което най-много ме впечатли е външната визия на тортата. Всички непременно правят известната пъстра решетка, завършваща в края с шоколадови фигурки или розички от сметана.
Когато реших да направя тортата се спрях на една от рецептите , но бях сигурна,че външната украса трябва да бъде друга. Нещо, което щеше да направи тортата моя или по-точно щеше да реализира моя идея.
И разбира отново се спрях на трансферно фолио за шоколад. Отново защото вече съм го прилагала в две мои торти.
Първата е торта "Мелодия"
и втората е Еклерова торта с малини"Мими".
И този път се получи чудесна украса, въпреки че работата с бял шоколад е по-трудна. Но все пак трябваше да направя нещо,което да напомня за"Бяла Неделя"и работата с бял шоколад беше неизбежна.
Тортата стана доста официална и беше предназначена за гостуване при близки приятели.
С удоволствие споделям своето изделие.
ПРОДУКТИ
За блата
7 яйца
7 с.л. пудра захар
7 с.л.брашно
2 ч.л.бакпулвер
2 ч.л.какао
1 ч.л.нишесте
хартия за печене
олио за намазване на страничните стени на формата
За млечно-масления крем
500 мл. прясно мляко
100 гр.захар
90 гр.брашно
25 гр.нишесте
100 гр.краве масло
За сметановия крем
200гр. сладкарска сметана подсладена
За ореховия крокан
300гр.захар
100гр. орехови ядки
За захарния сироп
300мл.вода
150гр.захар
За украса на тортата
150гр.бял шоколад
1 лист трансферно фолио за бял шоколад
ПРИГОТВЯНЕ
На-напред приготвяме крокана като захарта се карамелизира заедно с орехите. Излива се върху алуминиево фолио. След втвърдяване се начупва и счуква в хаванче на ситно. Приготвя се и сиропът. Водата и захарта завират и се слага 1ч.л. лимонов сок и кората на лимона. Охлажда се. Приготвя се блата.
Всички продукти са на стайна температура.
Брашното, какаото и бакпулверът се смесват. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с част от захарта.
На части се прибавят сухите съставки. Разбърква се добре.
Белтъците се разбиват на сняг,като в началото се слага нишестето и малко захар . Постепенно се добавя и другата захар. Нишестето спомага за по-лесно разбиване на белтъците. Белтъчтата смес се добавя към общата смес като внимателно се разбърква.
Сместа се излива във формата върху хартия за печене. Стените и се намазват с олио.
Блатът се пече на 200°С около 20 минути. Охлажда се и се разделя на три части.
Маслено -млечният крем се приготвя, което може да видите тук.
След като кремът се охлади се започва сглобяването на тортата.
На дъното се поставя блат. Напоява се с 1/3 от сиропа. Поставя се крем и върху него крокан около 1 шепа.
Поставя се втори блат,сиропира се. Следват крем и крокан. Отново блат, който се сиропира. Тортата се слага в хладилника.
През това време се разбива сметаната и подготвят фигурките от трансферното фолио. Изрязва се кръг от него. Разделя се на 16 радиуси. Внимава се да не се докосва много фориото с ръце ,защото от топлината на ръцете се трият рисунките.
Шоколадът се разтопява и се охлажда добре. Не бива да бъде топъл защото рисунките от фолиото ще се изтрият.
Фигурките се разпределят върху алуминиево фолио и се мажат обилно с шоколад. Трябва да се внимава как е обърнато фолиото за шоколада. Трябва са се маже от грапавата страна. В противен случай няма да има рисунки. След намазване фигурите се повдигат и пренасят върху друго фолио/както е показано по-горе. /Фолиото се слага в хладилника,за да стегне. Аз слагах във фризера,защото като се докосва фигурката с ръце може да се деформира. Пак от топлината на ръцете шоколада бързо се топи. Така не повредих нито една фигурка.
След като тортата стегне се изважда и измазва с разбитата сметана отгоре и в страни. Цялата торта отстрани се облепва с крокан.
Отгоре тортата се разделя на 16 сектора както фолиото. Във всеки сектор се шприцова сметана по дължита на сектора, както се вижда от снимката. В края се оформят розички. Едва тогава фигурите се отлепват от фолиото/лесно става / и се подреждат върху тортата във всеки сектор . Получава се ветрило.
А от фолиото трябва да остане само това.
Ветрилцата в близък план.
Разрез на тортата.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Невероятна красота! Поздравления, Ванче и бъдете здрави и мнооого щастливи
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Кати !
ОтговорИзтриване