ПИЦА СЛЪНЦЕ


Пицата е любимо лакомство,което много рядко може някой да не обича. Аз лично съм правила доста често пица преди време.Сега по-рядко приготвям.
Пицата за разлика от други познати ни лакомства има хилядолетна история.
Още древните египтяни са празнували раждените дни на фараоните с плоски питки,поръсени с подправки,което е типично за италианската пица Бианка. 
Кръглата форма на пицата води началото от Неапол .Явно италианците са фаворитите по приготвянето и.
Пицата е популярна днес не само в Италия и Европа ,а и в цял свят. Тестото се приготвя по различен начин с помощта на хлебна мая,квас или бакпулвер.Гарнитурата съчетава често доматен сос със сирена , колбаси и зеленчуци.
Пицата,която споделям сега се характеризира с интересна визия. Идеята е резултат на няколко теми от Интернет,които разглеждах неотдавна.
Рецептата е моя класическа за приготвяне на питка. Умалила съм количествата,за да стане пицата тънка.
Все пак не мога да не отбележа,че  погледнах конструкцията от блога" Храна за моите  канибали" 
Но продуктите за гарниране и тестото са си мои.
Споделям пицата,защото е наистина сполучлива и ако някой желае може да си я приготви.

ПРОДУКТИ
250 гр. брашно
150 мл газирана вода
2с.л.олио
10 гр. прясна мая
1ч.л. сол 
1к.л. захар
20 гр.масло
 
За гарниране на пицата

200 гр. шпеков салам
100 гр шунка
200 гр.кашкавал
3 с.л смес от доматено пюре и лютеница
2 щ. чубрица и риган

За гарниране на празното кръгче на пицата

салата от айсберг
маслини 
парче червена чушка

ПРИГОТВЯНЕ




Най напред се приготвя тестото. Брашното се пресява със солта.


Маята се активира със захарта ,  2 с.л. брашно и вода за образуване на рядка каша. След 10 минути  маята се поставя в брашното. Добавя се и олиото.

 
Слага се газираната вода постепенно и се замесва средно веко тесто,което се поставя в найлонов плик,за да втаса за 40 минути.


Втасалото тесто се разточва върху хартия за печене и се премества в тава с d= 30 см.
На средата на тестото се поставя чиния и се притиска. Така се образува вътрешен кръг. На изображението очертанието на кръга трудно се забелязва,защото е твърде блед. Но все пак се забелязва. Външният кръг трябва да бъде широк около 7 см.
Вътрешният кръг се разрязва на 2. След това на 4. А всяка четвъртинка се разрязва пак на 2.
Така се образуват 8 триъгълника,както се вижда на изображението.


Чинията отново се слага на средата. Около нея се маже от доматеното пюре и лютеницата.


Отгоре се слагат парченца масло.


Поставят се салама и шунката нарязани на дребно.


Отгоре се ръси с кашкавала,настърган на ренде.


Чинията се изважда  и всеки триъгълник внимателно се повдига откъм върха и се обръща върху външния кръг.


Така са получават лъчите на слънцето.


Триъгълниците-лъчи се намазват с жълтък и се поръсват със сусам.


Пицата се поставя  загрята на 250°С фурна и се пече 15 минути.


Ако искаме пицата да е по -обемна слагаме в студена фурна. Ние искахме да е по -тънка.


В средата на пицата поставяме някаква гарнитура. Аз сложих салата от айзберг и гарнирах с маслини и парче червена чушка.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации