ПУХКАВА БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ
Преставям ви една баница, която ме очарова и във вкусово отношение и като начин на приготвяне. Това е изделие по авторската рецепта на Валентина Гаспарян-Донева. Нейните рецепти са винаги впечатляващи и точни,но трябва да се съобразяват с индивидуалните особености на всяко домакинство.Специално за тази рецепта,Валентина предупреждава,че височината на отделните парчета от баницата трябва да се съобразява с височината на тавичката. Това означава,че те не бива да бъдат високи колкото дълбочината на тавата,а поне два пръста по-ниски. Аз не съобразих това и когато сложих парчетата масло отгоре при разтопяването мазнината потече вън от тавата.
Но като цяло баницата стана много мека и пухкава така както я описва авторката.
Ето и рецептата.
ПРОДУКТИ
За баницата
400 гр. кори за баница
1/2 ч.ч. олио *
100 гр. кашкавал
200 гр. сирене
40 гр. масло
За заливката
5 яйца
420 мл. газирана вода
1 бакпулвер
2с.л олио
олио за намазване на тавата
* вместимост на чашата 200 мл.
ПРИГОТВЯНЕ
Разгъваме едната кора и я намазваме с олио.
Върху нея поставяме втора кора без да я мажем с мазнина. Отгоре поръсваме с кашкавал и сирене.
Навиваме кората на руло. Разрязваме го на 2 части.
Със следващите 2 кори и останалите процедираме по същия начин, докато тавата се напълни.
Разбиваме яйцата, към които сме прибавили олиото.
Прибавяме газираната вода и бакпулвера.
Заливаме баницата.
Отгоре подреждаме парченца от маслото.
Печем баницата в загрята фурна на 200°С около 30 минути.
Коментари
Публикуване на коментар