ПУХКАВА БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ

 

Преставям ви една баница, която ме очарова и във вкусово отношение и като начин на приготвяне. Това е изделие по авторската рецепта на Валентина Гаспарян-Донева. Нейните рецепти са винаги впечатляващи и точни,но трябва да се съобразяват с индивидуалните особености на всяко домакинство.Специално за тази рецепта,Валентина предупреждава,че височината на отделните парчета от баницата трябва да се съобразява с височината на тавичката. Това означава,че те не бива да бъдат високи колкото дълбочината на тавата,а поне два пръста по-ниски. Аз не съобразих това и когато сложих парчетата масло отгоре при разтопяването мазнината потече вън от тавата. 

Но като цяло баницата стана много мека и пухкава така както я описва авторката.

Ето и рецептата.

ПРОДУКТИ

За баницата

400 гр. кори за баница

1/2 ч.ч. олио *

100 гр. кашкавал

200 гр. сирене

40 гр. масло

За заливката

5 яйца

420 мл. газирана вода

1 бакпулвер

2с.л олио

олио за намазване на тавата

* вместимост на чашата 200 мл.


ПРИГОТВЯНЕ




Най-напред настъргваме кашкавала и го смесваме с натрошеното сирене. Оставяме го настрана.


Разгъваме едната кора и я намазваме с олио.

Върху нея поставяме втора кора без да я мажем с мазнина. Отгоре поръсваме с кашкавал и сирене.

Навиваме кората на руло. Разрязваме го на 2 части.


Разрязваме двете половинки още два пъти и получаваме 6 парчета. Тук е моментът да преценим дали да не го разделим общо на 8 части, ако тавата е по-плитка.


Намазваме тавата с олио и започваме да подреждаме парчетата с разреза нагоре, както е показано на изображението.


Със следващите 2 кори и останалите процедираме по същия начин, докато тавата се напълни.

Разбиваме яйцата, към които сме прибавили олиото.

Прибавяме газираната вода и бакпулвера.


Заливаме баницата.

Отгоре подреждаме парченца от маслото.


Печем баницата в загрята фурна на 200°С около 30 минути.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано от
 https://m.youtube.com/watch?v=VT4I-VSODRE

Коментари

Популярни публикации